10 dolog, ami 2013-ban megváltozik a felhőben

A cloud computing nem egy teljesen kitalált dolog, hanem egy irány, amerre a világ megy. Éppen ezért érdekes, hogy milyen korrekciók történnek az iránytartás érdekében, hogy tanulja a világ (felhasználók és szállítók együtt) ezt az új dolgot.

A Forrester közzétette saját tizes listáját a 2013-ra jósolt változásokról, korrekciókról ezen a téren. Erről elmélkedik a lenti cikk is.

A vezető gyártók olyan mennyiségű pénzt és energiát nyomnak a cloud computing megoldások piacra dobásába, és a téma annyi ígéretet tartalmaz a vállalatok számára, hogy a felhő előretörése folyamatos, és trendszerűnek mondható.

Túl vagyunk az első fecskéken. Megvannak az első tapasztalatok, korrekciók. De mi várható 2013-ban? Erről tett közzé egy tizes listát a Forrester Research:

1. Az üzlet valós tapasztalatot szerez a felhő költségéről

Ahogy nő a felhő használat, úgy válik érdekessé annak költsége is.

A felhő nem feltétlenül olcsóbb, mint a hagyományos megoldások, csak akkor, ha a cégek a megfelelő felhasználási modellt választják. Ennek érdekében muszáj lesz modellezniük az alkalmazások költség profilját, mérni az erőforrás használatot és egyensúlyozni a költség és a teljesítmény közt. Megnő a szerepe azoknak az eszközöknek és szolgáltatásoknak, amelyek ebben segíteni tudnak.

A költség optimalizálás fontos része lesz a hibrid (felhő és hagyományos) modell megfelelő beállítása, a szolgáltató választás és a szolgáltatókkal való alkufolyamat is.

2. A felő szolgáltatások szolgáltatási szinjéhez (SLA) való hozzáállás változása

Erősödni fog az az irány, hogy a teljesítmény, rendelkezésre állás kérdéseket a saját platform helyett felhő megoldásokkal oldják meg a cégek.

A másik oldalról az is tudatosul a cégekben, hogy nem kell minden alkalmazás mellé magas (és drága) SLA elvárást támasztani akkor, amikor csak 10-ből 1 alkalmazásnál indokolt a magas SLA.

3. A nyilvános felhő szolgáltatásokon futó vállalati alkalmazásfejlesztés szabályozásra kerül

A vállalati üzemeltető, infrastruktúra és biztonsági csapatok belenyugszanak, hogy a fejlesztők nyilvános felhő szolgáltatásokat kezdenek használni.

Ahelyett, hogy tiltanák a felhő alapú fejlesztéseket, szabályokat és iránymutatásokat fognak kiadni ahhoz, hogy miként lehet biztonságos és kontroll alatt tartható alkalmazásokat fejleszteni a felhőben.

4. A felhő teret nyer a tartalék és katasztrófa site forgatókönyvekben

Korábban a hagyományos mentés olcsóbb volt, de a felhő tároló árak csökkenésével a felő alapú mentés olcsóbb és kényelmesebb is lesz, mint a hagyományos. Ráadásul a ebben a felállásban a helyreállítás is gyorsabb lehet.

Szintén nem utolsó szempont, hogy a felhő pay-per-use modellje jelentős beruházási költségeket takaríthat meg a vállalatok számára, mivel megtakaríthatóak a másodlagos adatközpontok beruházási költségei.

5. Megjelennek a prémium szolgáltatások

A felhő eddig a “tömegeknek, tömegigényr, tömegmegoldással” elvet követte. Nagyrészt például átlagos szervereken (ha egyáltalán) történt a szolgáltatás. A Forrester jóslata szerint 2013-ban, már csak a szolgáltatók megkülönböztetési stratégiája miatt is, megjelennek a prémium szolgáltatók.

Lesznek olyan szolgáltatók, akik felsőkategóriás grafikus processzorra és/vagy nagysebességű SSD tárolókra épített szolgáltatásokat is kínálnak majd…

6. Az Amazon Web Services valódi riválisokat kap

Az Amazon Web Services jelenleg a legnagyobb globális cloud szolgáltató (IaaS, PaaS vonalon legalábbis). a saját közel 70%-os részesedésével.

2013-ban a Microsoft és a Google is teljes palettával száll be a versenybe, előbbi sokkal “vállalatbarátabb” szolgáltatásokkal is. A jóslat szerint jövőre az OpenStack alapú globális piac is legalább három szereplőssé válik. (pl. A HP is megtette az első lépést ide.)

7. A világ elfogadja, hogy nem mindennek van a felhőben a helye

A világban ma két nagy pólus van. Az egyik szerint mindent a felhőbe kell vinni, a másik szerint semmit.

Jövőre már rendelkezni fogunk annyi tapasztalattal, hogy mérlegeljünk. Tudjuk, mik a felhő előnyei, és mik a gyengeségei. Kialakul a hibrid (cloud + hagyományos) használat a cégeknél.

8. A felhő és a mobil eggyé válik

2013-ban egy jelentős konvergencia várható a mobil alkalmazások és a felhő szolgáltatások közt. Ennek oka, hogy a mobil eszközök számának dinamikus növekedése és a felhő által biztosított rugalmasság együtt egy klasszikus 1+1>2 eredményre vezetnek.

9. A vállalatok eljutnak addig, hogy megértsék, a virtualizáció az nem a felhő

A céges IT eddig leginkább úgy adta el, hogy a virtualizációs projektjei azok private cloud projektek. Pedig ezek valójában nem private cloud projektek, mert hiányzik belőlük az ezekre jellemző több ismérv:

  • Nincs önkiszolgálás például a fejlesztők felé.
  • Nincs automatikus szolgáltatás aktiválás (provisioning)
  • Nincsenek szabványosított szolgáltatások
  • Nincs költség transzparencia (használat alapú elszámolás)

Ami van, az a hatékonyabb üzemeltetés és a gyorsabb helyreállítási képesség statikus virtuális környezetben.

10. A fejlesztők is rájönnek, hogy a felhőre való fejlesztés alig tér el a hagyományostól

A felmérések alapján a vállalati környezetben használt nyelvek, keretrendszerek és fejlesztői módszertanok nagy része a felhőben is használható. Nem sok mentség marad a fejlesztőknek sem arra, hogy a felhőben is hatékonyan tudjanak fejleszteni…

Comments

comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.