25 éves a Windows

Az első Windows 25 éve jelent meg
Az első Windows 25 éve jelent meg

1985. november 20-á volt az első hivatalos megjelenése a Microsoft “új generációs, grafikus interfésszel rendelkező” operációs rendszerének a Windowsnak.  A megjelenésére annó több, mint 2 évet kellett várni, hiszen Bill Gates és Paul Allen a cég alapítói több mint 2 évvel korábban bejelentették terveiket a new yorki Paza Hotelben.

A rendszer mára meghódította a világot, de a megjelenéskor koránt sem így nézett ki.

Most – megemlékezésül – bemutatjuk a rendszer fejlődésének főbb lépéseit. Képernyőkkel, videókkal, reklámokkal, anekdótákkal.

Néhány dolog ma már talán hihetetlennek tűnik, mint a fiataloknak a hétfői adásszünet…

 

Windows 1.01 (1985)

 

Az első Windows 16 bites operációs rendszer volt. Ez volt a microsoft első operációs rendszere, amely több alkalmazást tudott egyidejűleg futtatni, és grafikus kezelőfelülettel rendelkezett.

Érdekesség, hogy az első Windows még kevesebb, mint 1MB helyet foglalt, DOS 5.0 alatt futott, és így nézett ki:

01-windows101-bootscreen02-windows101-interface03-windows101-interface-02
Windows 1.01 indítóképernyő és felület (ami nem volt még testreszabható)

Nem csoda, hogy az operációs rendszer így befutott, hiszen már ezt a verziót ilyen fejlett marketinggel értékesítették 😀 :

Ha az akkori felhasználói élményt is át akarod élni, akkor ennek sincs akadája:

 

Windows 1.03 (1986)

 

Ez a Windows 1.01 upgrade verziója volt. Azért a fejlesztés nem volt elhanyagolható, hiszen az operációs rendszer mérete több mint duplájára, 2,2MB-ra nőtt. (És a fejlődés jeleként a boot képernyő kékről feketére változott. 😎 )

04-windows103-bootscreen 05-windows103-interface
Windows 1.03 indítóképernyő és felület

Ilyen gépeken, és így futott ez annak idején:

 

Windows 2.03 (1987)

 

Ez volt az Intel 286/386 processzorok elterjedésének ideje. A Windows 2.03 kihasználta ennek előnyeit, és ez 1.0 sorozathoz képes annak teljes cseréje volt.

Olyan csodákra volt már képes, mint:

 • Az ablakok átfedhették egymást (mert, hogy az 1.x verzióknál ilyen még nem volt)
 • A felhasználó testreszabhatta a képernyőket

Az egész operációs rendszer még mindíg nem volt nagyobb, mint 2,5MB.

06-windows203-bootscreen 07-windows203-interface
Windows 2.03 indító képernyő és felület

Használat közben pedig így nézett ki:

 

Windows 2.86 (1989)

 

Erről a verzióról viszonylag kevés információt találtunk. Talán annyi, hogy jelentős fejlődésen mentek át olyan “úttörő” alkalmazások, mint a Paint és a számológép. 😉

08-windows286-interfaceWindows 2.86 kezelőfelülete a számológéppel

 

Windows 3.0 (1990)

 

Ez a Microsoft Windows harmadik fő verziója. Jelentős fejlődésen mentek kersztül az ikonok és megjelentek olyan alap programok, mint a File Manager és a Program Manager, amelyek még a mai Windowsokban is megvannak (persze nem ebben a formában).

Ez a verzió 1990. május 22-én jelent meg és két évvel később váltotta le a Windows 3.1.

09-windows30-bootscreen 10-windows30-interface
Windows 3.0 induló oldal és kezelőfelület a “fejlett” ikonokkal

Ezzel a munka már maga volt a csoda:

 

Windows 3.1 (1992)

 

Valószínűleg ez az első olyan Windows, amelyikkel már a legtöbben találkoztunk, ha a 90-es években kezdtük el a PC használatot. Ez a Windows 3.0 javított verziója és ebben a verzióban jelent meg először a multimédia támogatás.

11-windows31-bootscreen 12-windows31-interface 13-windows31-interface
Windows 3.1, az első tömegesen elterjedt verzió multimédia támogatással

És a reklám:

 

Windows NT 3.1 (1993)

 

Az első új technológiás (NT=New Technology) Windows bemutatkozása. Ez tartja azt az irányt, hogy egy jól tervezett otthoni és üzleti felhasználású Windows legyen egyszerre. A Windows NT a 3.1-es verzióval kezdődött és ez volt a Microsoft első 32 bites operációs rendszere.

14-windowsnt31-bootscreen
Windows NT 3.1, az első 32 bites Windows

Nem utolsó sorban ebben a reversi helyett már a Solitair, a Minesweeper és a Freecell voltak a beépített játékok…

 

Windows 3.11 (1993)

 

Ez a Windows 3.1 kiterjesztése volt Windows for Workgroups 3.11 néven. Beépített hálózati támogatással rendelkezett, amivel munkaállomásokat kapcsolhattunk össze (peer-to-peer), és egyben megjelent a tartomány (domain) használat is.

Ez volt az első alkalom, hogy a Windows alapú PC-k egyben hálózat képesek is voltak, és ezzel szerves részévé vállhattak a növekvő kliens/szerver környezeteknek.

15-windows311-bootscreen 16-windows311-interface
Windows 3.11 áttörés a hálózatok terén

A német verzió így nézett ki:

 

 

Windows NT 3.51 Workstation (1995)

 

Ebben a verzióban jelent meg az OpenGL grafikus szabvány támogatása. A rendszert tömegesen kezdték el olyan high-end alkalmazások használni, amelyeket a szoftver fejlesztők, a mérnökök és pénzügyi elemzők, tudósok igényeltek. Egyre gyakrabban bíztak rá üzletileg is kritikus feladatokat.

17-windowsnt351-bootscreen 18-windowsnt351-interface
A Windows NT 3.51 az első Windows, amit “komoly feladatokra” is használtak

A Windows NT 3.51 volt az első olyan Windows is, amely megkapta az indulásnál a kék képernyőt. (Amelyet lefagyáskor is láthattunk. Ez volt az úgynevezett “kék halál” 😐 )

 

 

Windows 95 (1995)

 

Eredetileg Chicago küdnéven készítette a Microsoft, de később ő lett az első olyan Windows, amely a születési évéről kapta a nevét. Egyben tekinthetjük minden korábbi Windows verzió utódjának is.

Grafikusan szép és jól kezelhető. Integrált 32 bites TCP/IP támogatása miatt beépített Internet támogatással rendelkezett. (Ugye az internet kb. ekkor kezdte el menetelését.) Kezelte a telefon modemes hálózatokat és itt jelent meg a Plug and Play támogatás a hardverekhez, amivel különösebb tudás nélkül is lehetett új eszközöket csatlakoztatni a számítógéphez.

19-windows95-bootscreen 20-windows95-interface
Windows 95: Internet támogatás, Plug and Play

 

Az operációs rendszer annyira népszerű volt, hogy még Vágási Feri a szomszédokból is szemet vetett rá. Persze a jogtiszta verzióra… :mrgreen:

Mikor ez megvolt, gyorsan “be is szállt az Internetbe”.

 

Windows NT Workstation 4.0 (1996)

 

Az NT 4 a népszerű Windows 95 felöletét kapta meg, de ezt kifejezetten üzleti célra szánták. Jelentősen fejlődött a hálózat kezelése, főleg céges környezetben. Megjelentek hozzá azok a szolgáltatások, amelyek elindították a Microsoftot abba az irányba, hogy végérvényesen helyet követeljen magának a céges felhasználásban:

 • Tartományba léptetve működött, így központilag adminiszztrálhatóak lettek a felhasználók és a gépek.
 • Itt jelent meg először a jogosultságokat kezelni képes fájlrendszer.
 • A munkaállomáson korlátozhatóvá vált, hogy a felhasználók mit használhatnak, telepíthetnek.
 • Központilag lehetett a gépek bizonyos beállításait megtenni.

Az operációs rendszer beépítve tartalmazta az Internet Explorert is, ami a böngéső dominancia átvételéhez és persze később antitröszt perekhez vezetett…

21-windowsnt40-bootscreen 22-windowsnt40-interface
Windows NT Workstation 4.0 beépített Internet Explorerrel:
a vállalati dominancia kezdete

 

Windows NT Server 4.0 (1996)

 

Tulajdonképpen a Windows NT Workstation 4.0 alapjaira épült, de a szerver használatra optimalizált beállításokkal és persze szolgáltatásokkal. Azzal, hogy a kliensre írt alkalmazások futtathatóak voltak rajta, hatalmas előnye volt az akkor domináns Novell szerverekkel szemben függetlenül attól, hogy azok fájl, nyomtatás és címtár szolgáltatása miatt még sokáig tartották magukat.

Erre épülnek majd később a Microsoft szerver megoldásai, az SQL Server, az Exchange, az Internet Information Server és a Systems Management Server, amelyek szépen elvezetik a vállalati informatikát is a demokratizálódás (magyarán az árak drasztikus csökkenése) felé.

23-windowsnt40server-bootscreen

 

Windows 98 (1998)

 

Ez az első operációs rendszer, amelyet a Microsoft kifejezetten az otthoni felhasználóknak szánt. Tulajdonképpen ez a Windows 95 egy upgrade-je, amit azzal hírdettek, hogy “Jobban dolgozik, Jobban játszik”.

Az OS jelentős siker, az elsődleges játék platform lett. Később azonban pont ezért okozott némi fejfájást is a cégnek, hiszen a Windows és az NT irány párhuzamos utat járt, aminek azért megvoltak a saját következményei, amelyek többek közt a Windows Vista bukásánál kerültek napvilágra.

25-windows98-bootscreen 26-windows98-interface
Windows 98: a legjobb játékgép

 

Windows 2000 Workstation (2000)

 

A Windows NT 4.0 alapjaira épült, mint az az induláskor látható logón is szerepel. Mindazonáltal nem csak az NT upgradeje, hanem egyben a Windows 95 és Windows 98 leváltására is szánták. A cél nem kevesebb volt, mint hogy az otthoni, a céges számítógépeken és a notebook-okon is ez legyen az első számú operációs rendszer.

Ennek megfelelően a fejlesztések főleg a megbízhatóság, a felhasználóbarátság, az Internet kompatibilitás és a mobil gépek támogatása terén voltak jelentősek.

27-windows2000-bootscreen 28-windows2000-interface
Windows 2000 Professional: “megbízhatóság, használhatóság, mobilitás”

A reklámok is ezt a képet fejlesztették:

 

Windows 2000 Server (2000)

 

Hasonló lépés volt az NT4-hez képest, mint a kliens oldalon. Szerver oldalon az izgalmas dolgok azonban már nem annyira a Windows Serverrel, hanem inkább azon történtek. Az SQL Server 2000 volt az akkor “elsőre legstabilabb” Microsoft termék, amely így jelentős szerepet kapott az adatbáziskezelői térben. Az Exchange Server 2000 pedig elindította a Microsoftot a levelező és csoportmunka megoldások tekintetében is a piacvezetői pozíció felé.

29-windows2000server-bootscreen 30-windows2000server-interface
Windows 2000 Server: a lényeg nem vele, hanem rajta történt

 

Windows Me (2000)

 

Ez egy kifejezetten otthoni változatnak szánták: zene, videó és otthoni hálózat képességeit fejlesztették jelentősebben.

Túl nagy siker soha nem lett belőle. Igazából egy utolsó pillanatban jött ötletnek tűnt annak idején. Talán azért volt rá szükség, mert az NT alapokra épült Windows 2000 biztonsági rendszere nem engedte meg, hogy egyes játékprogramok direkt módon férjenek hozzá a hardverhez, ami nélkül nem lehetett elég gyorsan lőni…

Úgy is mondhatnám, hogy elsőre mintha nem sikerült volna az NT és a Windows vonal egy mederbe terelése. Aztán ki tudja, lehet, hogy eredetileg is terveztek vele.

31-windowsme-bootscreen
Windows Me: A kényszer kiadás?

Azért reklám kampány ehhez is volt:

 

 

Windows XP (2001)

 

Ezt jó eséllyel ma még nem kell újra bemutatnom neked, mert 50%-nál nagyobb eséllyel ezt a postot is egy ilyen operációs rendszerről nézed.

Igen, a Windows XP az egyik legjobban sikerült desktop operációs rendszernek bizonyult. Legalábbis az élet ezt hozta tanulságul. nagyon gyorsan jött ki a Windows 2000 és a ME után, ez is utal arra, hogy nem lett tökéletes a két vonal összeolvasztása elsőre.

33-windowsxp-bootscreen 34-windowsxp-interface 35-windowsxp-interface02
Windows XP: végzetes siker?

Az XP a 2000 alapjaira épül, és a fejlesztések elsősorban az alábbi területeket célozták:

 • megbízhatóság
 • biztonság
 • teljesítmény

Kapott egy új vizuális megjelenést is, ezen felül egy adag olyan funkciót, aminek a céges informatikusok nagyon örültek:

 • távoli munkaasztal és segítségnyújtás (remote desktop)
 • titkosított fájlrendszer
 • hálózati funkciók

Jelenleg ez a Windows 7 legnagyobb konkurense.

Ebből a reklámból meg az is kiderül, hogy miért van a füves/eges háttér alapból 😯 :

 

Windows Server 2003 (2003)

 

Talán többen ismerik Win2k3 néven is (elődje a Win2k néven vált becézetté). Igazából a Windows 2003 Server tette egyértelműen elfogadottá a Windows-t, mint üzletileg kritikus környezetben is használható szerver megoldást az üzleti életben. Nyílván voltak még ebben “tartalékok”, hiszen a Windows 2008 és a 2008 R2 erre még rátettek egy lapáttal, de az áttörés a 2003-mal következett be.

36-windows2003server-bootscreen

Még egy apróság, ami azért sok ember életét keserítette meg korábban. A 2003-as sorozatban egységesítette a Microsoft, hogy a szám/évszám az elnevezés végére kerül. Nem Windows 2003 Server, hanem Windows Server 2003 és Exchange Server 2003, és … 👿

 

Windows Vista (2006)

 

Soha nem várt még ennyit egy kliens operációs rendszer megjelenésével a Microsoft, mint a Windows Vistával. És soha nem bukott ekkorát vele. 5 év telt el az XP után, mire kijött a Vista.

38-windowsvista-bootscreen 39-windowsvista-interface 40-windowsvista-interface02
Windows Vista: nem volt rossz, de elbukott

A Vista egy alapjaiban újraírt operációs rendszer az XP-hez (de még a 2003-hoz) képest. Teljesen újra lett gondolva az operációs rendszer belső működése, a biztonság és egyáltalán minden, ami a korábbi verziók sikere miatt megkötötte a fejlesztők kezét. Ez egyébként nem sikerült rosszul, a Vista nem ezért, hanem ennek ellenére bukott meg.

Én használtam, az SP1-től szerettem, de a Windows 7 megjelenésekor mégis gyorsan váltottam. De erről nem csak a Vista tehet. Az alábbi rejtett kamerás felvételek is azt mutatják, hogy nem annyira a termék lett elrontva (SP1 után), mint inkább annak kommunikációja.

 

Windows 7 (2009)

 

A Windows 7 megjelenése, főleg a Vistával kontrasztban egy hatalmas sikertörténet. Minden eladási statisztikát döntöget és a felhasználók kifejezetten szeretik is.

41-windows7-bootscreen 43-windows7-interface02
Windows 7: szerethető és sikeres

Még a gyerekek is:

 

 

 

Boldog szülinapot, és sok sikert
Windows!

.

Comments

comments

25 éves a Windows” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.