Az élet ismét oktatott

Egyetemi oktatóként én is megtapasztaltam annó, amit egyik professzorom mondogatott lelkesen: “a vizsga az oktatás szerves része”. Ilyenkor az ember valóban befogadóbb az új információkra. Azt a tételt, amit kihúzott például képes akár első olvasatra, vagy hallásra egy életre megjegyezni.

Ebből, az élet iskolájából, adott most ízelítőt az informatika érettségizőknek az a nógrádi helyszín, ahol a vizsga alatt volt áramszünet.

Meg vagyok győződve róla, hogy ezek a diákok egy életre megjegyezték maguknak, hogy:

 • Amikor a határidő számít, akkor gyakran mentjük a munkánkat.
 • Hogy mekkora jelentőssége van annak, hogy legyen mentés.
 • Hogy mekkora jelentőssége van annak, hogy a mentés mellett a visszaállítás is kipróbált legyen.
 • Hogy mekkora jelentőssége van egy vészforgatókönyvnek a cég életében arra az esetre, ha az informatikai eszközök (vagy bármely más a munkavégzéshez szükséges eszköz) kiesik. (ld. Oktatási Hivatal)


Ezek a srácok egy életre megtanulták ezt.

És Te?

Comments

comments

Az élet ismét oktatott” bejegyzéshez ozzászólás

 1. “Hogy mekkora jelentőssége van annak, hogy legyen mentés.”

  Megnyugtatlak, a mai huszonéves egyetemista informatikus palánták reflexszerűen nyomkodják a Ctrl+S-t, szinte minden mondat után. 😛

  [Válaszolok]

  PetiAti

  No igen, fontos dolog a “Crtl+S”-t nyomogatni, ami olykor használ – pl. egy áramszünetnél, főleg, ha “hagyományos” PC-t használsz és nem egy laptopot. De van egy másik fajta mentés is, amiről sokszor mondjuk, hogy fontos és ugyanolyan sokszor el is felejtjük. Bár én éppen ma tettem meg és ennek a cikknek az olvasása előtt, de bizony én is sokszor elfelejtem külső meghajtóra elmenteni a dolgaimat. Pedig amikor szűk egy éve bedőlt a vinyó a gépemben és ki kellett cserélni, akkor megfogadtam magamnak, hogy minden héten lementem a “work” könyvtáramat, ami gyakorlatilag minden fontos munkámat tartalmaz. Anno kissé leizzadtam, amikor az új vinyóra felhúzott XP azt mondta, hogy a bővítő keretben lévő vinyót nem látja, de szerencsémre volt nálam némi segédeszköz, ami segített.
  Szóval a mentés fontos dolog és nem csak az áramszünet miatt.

  [Válaszolok]

  Petya

  Jogos, én is igyekszem itthon betartani a rendszeres mentéseket.

  [Válaszolok]

 2. Még ha egyedül dolgozol, akkor hagyján. Legrosszabb esetben elveszett egy éves munkád 😀

  Azt látom azonban, hogy az sem ritka, hogy egy cégnél, ahol legalább 5-10 ember dolgozik (néha akár 150-200) is előfordul, hogy lokálisan tárolják az adatokat és/vagy nincs szerver oldalon mentés (és visszaállítás tesztelés).

  De ez egy nagyobb (fontosabb) adatvesztés után megváltozik. Eljön a “megvilágosodás”.

  [Válaszolok]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.