Máig harcoló japán alakulatok és az IT

Japán harcosJapán 1945. augusztusában, a hirosimai és a nagaszakii atombomba felrobbantása után kapitulált. Letette a fegyvert, majd elkezdte az újjáépítést. Az 1960-as és 70-es években Japán GDP-je éves átlagban 7,5%-kal nőtt. Megtörtént a Japán csoda, az ország ismét nagyhatalom lett, de immár nem hagyományos fegyverekkel, hanem gazdaságiakkal.

De 1945 után is volt még néhány harcoló alakulat a csendes-óceáni szigetvilágban, akik folytatták a harcot. Eleinte ennek az volt az oka, hogy egyszerűen nem jutott el hozzájuk a hír a kapitulációról. Ezen a japán vezetés úgy próbált segíteni, hogy ezeket a szigeteket rendszeresen megszórták szórólapokkal, amelyben ismertették a fejleményeket, és kérték a katonákat, hogy tegyék le a fegyvert. Ez  a módszer többnyire hatásos volt, de nem mindenhol.

Hiroo Onoda például 1974. márciusáig kitartott a Japán Birodalom mellett, Teruo Nakamura pedig 1974. december 18-ig folytatta a harcot.

29 évvel a háború vége után is voltak, akik kitartottak a korábbi rendszer mellett, harcoltak érte és hittek a Japán birodalomban.

Ez persze a világot nem gátolta meg abban, hogy teljesen más irányba menjen…

Máig harcoló alakulatok az IT-ban

Vannak ilyen “máig harcoló japán alakulatok” az IT-ban is. Szakemberek, IT vezetők, de akár teljes cégek is, akik meggyőződéssel ragaszkodnak ahhoz, hogy a világhoz, ami elmúlt és nincs többé.

Nemrég egy konzultáció keretében beszélgettem egy multi több vezetőjével az új trendekről: felhő, mobil, az IT konzumerizálódása, stb. Mikor megkérdeztem, hogy van-e Bring Your Own Device (BYOD, “Hozd a saját cuccod!”) stratégiájuk, akkor azt mondták, hogy van, és ezt azt tartalmazza, hogy nem engednek be saját eszközt a céghez, mert a Security szerint ez nem biztonságos. Persze a vezetőknek saját trendi okostelefonjaik, iPad-jaik vannak (mint mindenhol), de a Security azt mondja, hogy nem. Az élet elindult ugyan egy irányban, de kitartunk. Csapataink harcban állnak, a kormány a helyén…

A kijózanodás

Mi volt a tipikus reakció 15-20 évvel ezelőtt egy bankban arra a felvetésre, hogy tegyék elérhetővé a banki rendszereket az internetről, sőt akár banki átutalásokat is engedélyezzenek a neten? Leginkább az, hogy azt nem lehet, az nem biztonságos, ilyet nem csinálunk, “No F.cking Way”. És van ma internet bankja minden banknak? Van.

Mi lesz akkor, ha az IT azt mondja, hogy a felhővel mi nem foglalkozunk? Mi lesz akkor, ha azt mondja, hogy a social enterprise nálunk nem téma? Mi történik, ha a dinamikus üzleti alkalmazások koncepciója lesöprésre kerül az asztalról? Akkor a világ nem fog a saját fejlődésének irányába haladni?

Dehogy nem. Ekkor csak annyi történik, hogy a saját cégünkből, esetleg az IT igazgatóságból próbálunk egy máig harcoló japán alakulatot (ahogy akkor mondták sejtet) csinálni.

Aztán majd 29 év mulva jön valaki, és közli velünk, hogy jó napot, az a világ véget ért, amiben te élsz.

Mi legyen?

Én szóltam! Ez egy szórólap, ami azért készül, hogy te is értesülj arról, hogy a régi véget ért, és itt van az új.

Fejezd be a küzdelmet, és inkább készülj egy új világra, ami nem bozótharc, hanem sosem látott lehetőség a fejlődésre!

Ha érdekel, hogy a holnap cégeit hogy alakítja majd az informatika, és az IT-nak milyen világra kell felkészülnie, akkor iratkozz fel itt, és összefoglaljuk neked a kikerülhetetlen trendeket, ezek hatásait, és a lehetséges stratégiákat cégeknek, üzleti és IT vezetőknek, informatikusoknak.

===>  Nem akarok máig harcoló alakulat lenni!!!

 Update:

"Csendes forradalom" zajlikKözben felhívták a figyelmemet rá, hogy ugyanezt a hasonlatot használta Pap László a Gartner magyar country managere egy konferencián nemrég. Mivel én nem láttam az előadását, megkerestem, hogy ha így volt, akkor küldje el, és meghivatkozom a cikkben.

Pölö gondolatai még a témához:

 • Nincs IT architektúra evolúció, csak revolúció. Minden ilyen kísérlet eredménye, hogy a legacy rendszerek ott maradtak a helyükön.
 • Forradalmat nem szokás finanszírozni, ahhoz a pillanatra van szükség – amikor az érintettek nyitottak a kockázatra, mikor a megszokott dolgok felmondják a szolgálatot és már nem működnek tovább.
 • Technológiai forradalom zajlik a világban, amit akik nem vettek észre, azokra már csak emlékszünk. Kodak, Motorola.

Közben az üzlet belefáradt, hogy folyton várnia kell az IT-re:

 • Innováció menedzsment
 • Ügyfél mindenek felett
 • Vagyonprés

Mondás:

 • A ma architektúrája nem képes kiszolgálni 2 év múlva az üzletet
 • A legacy rendszerek költsége középtávon nem kontrollálható

Comments

comments

Máig harcoló japán alakulatok és az IT” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Ja, a felhő néha hasznos. De ezt a boltot ugyanúgy a nagyok fogják elvinni, ahogy Pl a mailt is a gmail, hiába izmozik egy rakás kisebb cég a freemailtől citromig. Csak gyorsabban, mivel a magánlevelezést inkább bízom egy hazai pincebétére mint a vállalati informácós rendszert.

  [Válaszolok]

 2. Igazából a facebookra fog költözni minden, ugye ezt akartad írni?

  [Válaszolok]

  Rónai Balázs

  Persze. 🙂

  Erről eszembe jut Uhrin Benedek mester, akitől egy interjúban megkérdezték, hogy:
  – Milyen népszerű Benedek bácsi. Már az interneten is van egy csomó rajongója…
  – Az interneten még nem voltam. De ha hívnak, oda is szivesen elmegyek!

  [Válaszolok]

 3. Egyrészről igaz.

  Másrészről minden világmegváltó IT forradalomra öt világmegváltó ötletet tudok mondani, ami szép csendesen elhalt. Ha a nagy cégek minden divatos trendre felülnének, nagyon sok pénzt szórnának el feleslegesen.

  Az egészben a nehéz az, hogy mikor tudod megmondani egy divatról, hogy az a következő forradalom és be kell szállni, vagy hagyni kell a fenébe. Minél korábban el tudod dönteni, annál nagyobb előnyben vagy. És minél később döntöd el, annál nagyobb biztonsággal tudsz dönteni.

  De hát ezekkel nyilván nem mondtam újdonságot.

  [Válaszolok]

  Rónai Balázs

  Na pont erről fog szólni a hétfői hétindító hírlevél.
  Ha érdekel, akkor az extra boxban jobb felül regisztrálj!

  [Válaszolok]

 4. Ez mind szép és jó. Viszont szeretném felhívni arra is a figyelmet, hogy az egyik trend pl. a privacy-kérdés (a Snowden-ügy csak egy újabb felerősítése ennek). Az a site pedig, amelyik mindezekről a trendekről akar engem informálni, kötelezően(!) el akarja kérni tőlem az összes személyes információmat, címmel, telefonnal, majdhogynem a vércsoportommal együtt. Ez pedig nagyon nem frankó.
  Aki közösséget akar toborozni, annak elég a mail-cím, aki viszont indokolatlanul teljes profilt követleve marketing töltelékké akar tenni, az pont egy továbbharcoló japán piaci-sejt.
  Itt tehát egy súlyos ellentmondás leledzik, amelyet érdemes lenne felismerni.

  [Válaszolok]

  Rónai Balázs

  Ok, ajánlok egy másik dealt:
  – Te leteszel egy szerény, ámde nem sértő összeget az általam megjelölt helyre.
  – Én ezt követően leteszem ezeket az információkat egy általad megjelölt helyre.

  Így nincs adatcsere, és a tranzakciónak is megvan mindkét lába. 🙂

  (Amúgy nem magán adatokat kérünk, csakis cégeseket. Az információk kizárólag cégek részére érdekesek ugyanis. És nem kötelező elkérni sem őket. Neked kellene amúgy?)

  [Válaszolok]

 5. hali,

  nevezhetjük BYOD-nak, felhőnek, AnDroid-nak, de security szempontból ugyanazt a sz…ilíciumot lapátoljuk és fogjuk lapátolni, és minden újdonság magasról tesz a biztonságra és a Landwehr taxonómiára (na jó, legyen Sandia taxonómia, merazújabb), majd a kritikus tömegnél jön a húúúú meg a haaa, és Nyúl tanár úr hősi halált halhat.

  kz

  [Válaszolok]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.