Mi lesz itt? – 2. rész

Ólomszállító kamion
A "Felhő informatika" jön, mint az ólomszállító kamion

Beszámolóm előző részének, Steve Ballmer előadásának kulcs üzenete talán így foglalható össze legrövidebben:

“A Cloud Computing jön, mint egy ólomszállító kamion,
Te pedig eldöntheted:
keresztbe fekszel előtte, vagy utat csinálsz neki!”

Ma pedig arról lesz, hogy mik a konkrétumok ezen a téren.


Dallas, de Jokey nélkül


Valljuk be őszintén, nehéz lelkesedést elérni az új dolgok iránt, amikor azokról még nem igazán látszik, hogy miként változtatják meg a világot. Amikor a jövőt még “bele kell látni” a dologba, mint egy apró makkba a nagy tölgyfát.

Éppen ettől lett érdekes Bob Muglia előadása, ami a MS Szerverek és eszközök üzletágát vezeti.

Az ő előadásában szerepelt egy Codename “Dallas” nevezetű adatpiac szolgáltatás. Ez kb. azt tudja, hogy adatokat és őket elemezni képes alkalmazásokat lehet rá feltölteni és ott elemezni, illetve onnan letölteni (?) is.

Úgy képzeld ezt el, hogy mondjuk a KSH feltölti rá az összes adatát, és ezt te elkezdheted idősorosan, különböző szűrésekkel és csoporosításokkal, összegzésekkel elemezgetni. Ebből megtudhatsz akár “mezei marketingesként” is olyan adatokat, amire egy kampányt, vagy éppen egy termékfejlesztést is indíthatsz. Annyi a különbség, hogy ebben az esetben ezt már induláskor kb. 30 KSH-nyi adattal teheted meg majd.

Persze, ha Te nem elemezni akarsz, hanem neked vannak adataid, akkor azokat meg te teheted fel a “Dallas”-ra, és adhatod el másoknak elemzési célból.

A dolog sikeréhez szerintem több dolog kell, ami itt egyben van:

  • Az adatok eléréséhez, feltöltéséhez, elemzéséhez szabványos interfészek legyenek, hiszen így tud bárki eladni és venni is. Ezek a “Dallas” esetében megvannak.
  • Az elemzéshez ügyes elemző ÉS FŐLEG vizualizáló eszközök kellenek. A “Dallas” esetében külön piaca van ezeknek az elemző eszközöknek, bár az adott adatpiachoz annak szállítója is ad ilyent.
  • Ha kell, az adatokat el is tudjam vinni. Mivel a “Dallas” felületei is lehetővé teszik majd ezt és a felhőben lévő eszközök ugyanazok lesznek, mint a termékekben lévőek, ez is vélhetően megoldott lesz.

Hogy el tudd képzelni, hogy kb. miről van szó, itt van a dél-afrikai foci VB adatairól egy kis demó, ahol megnézheted ezt. (Szerintem elsőre érteni fogod, hogy működik…)

update: Itt egy kalózvideó a Dallas demóról:

Codename “Dallas” demó


A legnagyobb ellenkezők érvei is elfogynak


A felhővel szemben a legnagyobb kihívás kétségkívül a bizalom kérdése lesz: “Ki adná oda jó szívvel az adatait a Microsoftnak, vagy bárkinek? Főleg egy kormány, hogy ahhoz egy másik hozzáférhessen.”

Erre a felvetésre született meg a “Magán Felhő” vagy Private Cloud fogalma. Ez azt jelenti, hogy egy ugyanolyan felhő, mint az interneten lenne, vagy a saját adatközpontomban (a cégnél) van. És én üzemeltetem.

Itt is bejelentésre került egy nagy dobás. Lehet venni/bérelni “Magán Felhő”-t készen. Ezt takarja kb. a Windows Azure Platform Appliance. Ez 4 kiválasztott gyártóval / szolgáltatóval közösen készítette hardver + szoftver együttes, ami önmagában egy komplett adatközpont, ahogy a felhőben is van.

Az együttműködésben részt vevő cégek a Dell, a Fujitsu, a HP és talán érdekes módon az eBay(!!). Utóbbi ugye egy árverés oldal.

Ez az izé tulajdonképpen olyan konténereket jelent, mint amilyeneket a tengerjáró hajók szoktak szállítani. Ebben a konténerben van kb. 1000 szervernyi szerver kapacitás (szünetmentes ellátással, légkondícionálóval, tárolókkal, zsinórozással és menedzsmentel), amelyre telepítve van a Windows Azure és az SQL Azure, valamint a megfelelő egyéb alkalmazások. A rendszerhez tartozik az a know-how is, hogy miként kell egy ilyen méretű szerverparkot kezelni.

A megoldás úgy tudja csökkenteni a cégek költségét, hogy nem kell lemondani a fizikai birtoklás és az ezzel kapcsolatos biztonságérzet andalító gondolatáról sem.

Ezt nem csak mint cégvezető értem és szeretem, de mint IT és biztonsági vezető is…


Még néhány könnyen érthető szolgáltatás


Mint korábban többször megfogalmaztuk itt, a Felhő terjedésének egyik legnagyobb ellenző csoportja az informatikusoké lesz, hiszen ez első ránézésre az ő munkájukat fenyegeti.

Éppen ezért létszükséglet a modell sikere érdekében, hogy könnyen érthető legyen. Ezért szeretnék még pár szót ejteni néhány most bejelentett, és már, vagy hamarosan elérhető szolgáltatásról is:

  • A Windows Intune PC menedzsment eszköz segítségével lehetőség lesz arra, hogy a cég PC-it a felhőn keresztül menedzseljük. Ezzel a javítócsomagok telepítése, a hardver és szoftver leltár elkészítése a vírus és egyéb biztonsági támadások elleni védelem is megoldható lesz. Ez főleg KKV-k számára lehet érdekes, hisz ezeket a feladatokat akár külsős partnerre (pl. ránk 🙂 ) is bízhatja a kölségek csökkentése mellett. Ez kb. így működik (Silverlight kell hozzá.):

[silverlight: http://www.microsoft.com/showcase/silverlight/player/1/player-en.xap,  480, 360, Culture=en-US#Uuid=282ac305-ef56-47b1-9580-20a61f74b4d5#Autoplay=False#MarketingOverlayText=Visit this video's Web site#ShowMarketingOverlay=false#ShowMenu=True#Tabs=Email;Share#MiscControls=FullScreen;Detached#VideoUrl=http://it-tanacsado.hu/mi-lesz-itt-2#Mode=Player]

  • Megjelenik a Microsoft Dynamics CRM Online 2011-es verziója. 41 nyelven, köztük magyarul is. Ez a nagyon jól testreszabható CRM rendszer már régóta elérhető telepített verzióban. Az új verzió egyik újdonsága az lesz, hogy úgy lehet rá kiegészítéseket fejleszeni, hogy a kiegészítés esetleges hibája ne rántsa magával a rendszert is. A CRM Online nem kisebb ellenfelet hivatott legyűrni, mint a világ vezető online CRM szolgáltatóját a SalesForce.com-ot. A terméknek ao online verziója előbb fog megjelenni, mint a dobozos. (Béta szeptemberben lesz.)
  • Már régebbről elérhető a Business Productivity Online Suit (BPOS). Ebben a levelezés és naptár (Exchange), a csoportmunka és együttműködés (SharePoint) a webkonferencia (Live Meeting) és a jelenlét és videókonferencia szolgáltatás (Office Communication Server) tartozik bele. Ebből utóbbinak érkezik újabb “14”-es verziója. Fenti csomag ára kb. 2500 Ft felhasználónként. Ez kevesebb, mint egy mobil előfizetés havidíja, pedig annál lényegesen többet tud. Ha érdekel, keress meg!
  • Bejelentették, hogy lesz online piactér is, ahol a Microsoft felhőre épülő alkalmazásokat, kiegészítőket és iparág specifikus megoldásokat lehet majd venni.


Mára ennyi. A következő részben arról lesz szó, hogy miként hasznája majd (már) a felhő szolgáltatásokat egy átlag ember otthon, a telefonján, vagy éppen játék közben.

Comments

comments

Mi lesz itt? – 2. rész” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.