Office 2010: A legszembetűnőbb újdonságok

Word 2010: Hello World!Múlt héten jelent meg hivatalosan is a Microsoft legyújabb irodai csomagja az Office 2010. Mint ígértük, mi is végig fogjuk venni, hogy melyek a legfontosabb újdonságok, amelyek az új termék hozott.

És ha már belevágunk, akkor nem szeretnénk leragadni a funkciók ismertetésénél. Ez – bár sok újdonság van – nem túl érdekes.

Ennél érdekesebb, hogy milyen problémákat tudunk ezekkel megoldani. Ha kitartóan követed a most kezdődő cikksorozatunkat, talán abból is ízelítőt kaphatsz, a világ merre halad az informatika használatában.

A mai bejegyzés az Office 2010 legszembetűnőbb újításáról szól.

Ez az újítás a szalag (ribbon), ami mindazoknak új lesz, akik eddig maximum az Office 2003-at használták. Az Office 2007 használókat nem éri ekkora sokk, de ők talán a változások okával nincsenek még képben.


Office 2010 Word Ribbon

Az Office 2010 új szalag menűje (ribbon)


Miért ez az őrület?


Az eddigi Office-okkal szemben az volt az egyik leggyakoribb kritika, hogy lehet, hogy nagyon sokat tud, de a tudásának csak 5%-át használja ki egy átlag felhasználó. Ráadásul azok a funkciók, amiket használ időnként csak 5 kattintással érhetőek el.

Lássuk be, ez valóban nagy pazarlás.
Mind pénzben, mind időben.

Ezért indította be jópár évvel ezelőtt a Microsoft azt a programját, amiben figyelte, hogy a felhasználók hogy használják az Office-t. mely funkciókat használják gyakran, és milyen funkciókat használnak egymás után. Ehhez Te is csatlakozhattál, ha az Office telepítésnél ezt kérted. A program keretében sok millió felhasználó több éves felhasználói szokása került be egy adatbázisba. Ez alapján készült az új felhasználói felület, ami:

  • Több funkciót tesz elérhetővé közvetlenül a felületről.
  • Kevesebb (max 2) kattintással teszi elérhetővé a funkciók nagy részét.
  • Kölön támogatást ad a tipikus műveletsorozatok elvégzéséhez.
  • Csökkenti a művelet visszavonások (UnDo) számát.
  • Adott funkciók csak akkor láthatóak, amikor azokat használni is lehet.


Mik a legszembetűnőbb változások?


Van néhány alap változás, amit mindjárt az elején érdemes megismerned, aztán lehet kísérletezni. Ezeket vesszük most sorra.


Szalagmenű (Ribbon)


A Szalag (Ribbon) a korábban használt eszközsávok (toolbar) és menük helyett (és nem az mellett) került bevezetésre. Ez úgy működik, hogy az eddig megszokott menük most is funkciócsoportokat fognak egybe, de ha kiválasztjuk őket, akkor nem egy legördülő almenüt kapunk, hanem egy új eszközsávot, amin (majdnem) minden olyan funkciónak az ikonja megtalálható, ami az adott témakörben értelmezett.

A fent látott alapértelmezett szalag tartalmazza a formázással kapcsolatos alap funkciókat. Ebben az egyik legfontosabb újítás az élő előnézet (live preview). Ezzel megnézhetjük, hogy változna meg a dokumentum anélkül, hogy azt tényleg megváltoztatnánk. Ezzel jelentős mennyiségű visszavonás (Undo) parancsot spórolhatunk meg.

A másik legfontosabb fül az Insert (beszúrás) szalag.

Office 2010 Word Insert RibbonA Word Insert (beszúrás) szalagmenűje.


A beillesztés szalagmenűn tudunk képet, táblázatot, szövegdobozt, grafikont, vagy bármi mást beilleszteni a dokumentumba. Ez a beszúrok + MIT szúrok be logikát követi.

A megközelítés előnye, hogy bizonyos vizuális megjelenéseket többféle módon is meg lehet oldani, a szalag pedig egyszerre mutatja az összes lehetőséget. Eldönthetjük, hogy egy meglévő képet szúrunk be, vagy alakzatokból megszerkesztjük az ábrát, esetleg használjuk a SmartArt által nyújtott látványos vizualizáció lehetőségét.

Szalagmenüből egyébként nem csak azok vannak, amiket alapból látsz.
Ha például beszúrsz egy új objektumot (táblát, képet, …), vagy csak kijelölsz egyet, mindjárt megjelennek újab szalagok.

Office 2010 Word Picture Tools Ribbon

Ha beszúrunk vagy kiválasztunk egy képet,
megjelenik más szinnel a hozzá tartozó szalag.


Office 2010 Word Table Tools Ribbon - Design

Office 2010 Word Table Tools Layout Ribbon

A Word 2010 Table Tools szalagjai jelennek meg,
ha egy Táblázat van éppen kiválasztva.
Máskor nem zavarják a felhasználót.


BackStage View / File menű (nincs még magyar neve)


Az Office 2007-ben eltűnt a File menü, ami most megint visszatért. A 2007-ben a File menű helyett egy a Windows Start menüjéhez hasonló gomb (Office Button) jelent meg a bal felső sarokban, a korábbi File menünél látványosabb funkcionalitással.

A visszatérés magyarázata szerintem az, hogy az emberek egyszerűen az elmúlt 20 évben ahhoz szocializálódtak, hogy File menünek minden alkalmazásban kell lennie. Mással nem tudom ezt magyarázni, hiszen az Office Buttonhoz hasonló funkcionalitást találunk mögötte. Bár azt lényegesen meg is haladja. Valószínűleg azért is kapott külön nevet: BackStage View.

Office 2010 BackStage View - Info


Info

Office 2010 BackStage View - Recent

Recent

Office 2010 BackStage View - New


New

Office 2010 BackStage View - Print


Print

Office 2010 BackStage View - Send & Save


Send&Save

A BackStage-ban elérhetpek a legfontosabb
általános információk és akciók
(kattints a nagyításhoz!)

A BackStage-en egy egész képernyőn láthatod mindazokat a dialógus ablakokat, amelyeket korábban egy menüre kattintva láthattál. Persze garfikusan.

Próbáld ki, mit látsz, ha a Print (Nyomatás) képre rákattintasz fent. Itt mindent egyben láthatsz, amit korábban a Print (nyomtatás), a Print Preview (Nyomtatás előnézet) és a Print Settings (Nyomtató beállítások) menükben szétszórva láttál. Ez jelentős mennyiségű kattintás megtakarítást jelent.

Hasonlóan barátságos a Recent (Legutóbbi) menüpont is. Itt nem csak a korábbi 4-6 szerkesztett dokumentumot látod, hanem lényegesen többet. A listából ki tudsz törtölni doksikat, vagy ha éppen akarod, oda tudod tűzni a lista elejére a legfontosabb doksikat. Ez a keresgélést csökkenti jelentősen. (És persze a törlés miatt a magánélet védelmét is biztosítja.)


Beillesztés előnézet (Paste preview)


A Microsoft felhasználói élmény programjának mérései alapján a felhasználók által leggyakrabban használt funkció a beillesztés (paste). A második leggyakrabban használt funkció pedig a beillesztés utáni visszavonás (Undo).

Ennek leggyakoribb oka, hogy a más dokumentumokból, weboldalakról kiollózott szövegrészletek nem úgy jelennek meg a mi doksinkban, ahogy azt éppen szeretnénk. Ebben segít a Beillesztés előnézet (Paste Preview) funkció.

Office 2010 Word Paste Preview

Beillesztés


Office 2010 Word Paste Preview - Keep Source Formatting

Beillesztés az
eredeti formázás
megtartásával

Office 2010 Word Paste Preview - Keep Text Only

Beillesztés
szövegként
formázás nélkül

Office 2010 Word Paste Preview - Merge Formatting

Beillesztés
a formázások
kombinálásával

Beillesztés előnézettel elkerülhetőek a formázási próbálgatások


És hogy tudom visszakapni a régi menüket?


Ülj le egy pillanatra! … Kérsz egy kávét? … Sehogy.

Én először az Office 2007-ben találkoztam a szalag menüvel. Talán neked is érdekes, hogy milyen lelki folyamatra számíthatsz, amikor elkezded használni. Nálam ez így nézett ki:

  1. Vaooo. De jópofa ez a dolog, nekem is kell.
  2. Minden lasabban megy egy kicsit, mert keresem a jól bevált menüket, de azok nincsenek. Megállok, és átgondolom, hogy az új logika (mit akarok csinálni + mivel) alapján hol kell keresnem. Áháá, megvan. (Itt azért sokszor útáltam az új felületet. 😥 ) Ez egy 1-1,5 napig tartott.
  3. Ráállt a kezem, már sokkal gyorsabb minden.
  4. Már nem akarnék visszatérni a régi menükhöz.

Az új felület elég sok mérés és kutatás során lett kialakítva azért, hogy munkát spóroljon meg neked. Ehhez azonban el kell fogadni a változásokat. Ha lenne lehetőség, akkor továbbra is a hagyományos módon használnád az új Office-t is. Viszont ettől nem lennél hatékonyabb. Ezért nem lehet visszakapcsolni. Gondolj bele! 1,5 napnyi átmeneti hatékonyság csökkenés után éveken keresztül sokkal kevesebb nyomogatással tudod megcsinálni a doksikat!


Ha szeretnéd megnézni az Office-t működés közben, akkor nézd meg az alábbi rövid videót:


Comments

comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.