Office 2013: Ha eddig azt hitted, hogy te nem leszel felhő használó, akkor most bizos lehetsz benne: TÉVEDTÉL

Tegnap tette publikusan elérhetővé a Microsoft az új Office 2013 Customer Preview verzióját. Ez ugyan némileg új kinézetet is jelent majd, de az igazi újdonságok a motorháztető alatt vannak. Egész pontosan nem alatta, hanem felette. A felhőben.

Mindez ráadásul úgy, hogy a felhasználói élmény lényegesen javul, a felhasználás pedig egyszerűsödik.

De nézzük, mik a legfontosabb újdonságok!

 

A felszín

 

Először kezdjük a megjelenéssel, mert az mégis csak jól látszik.

Nos, a megjelenésben egetrengető újdonság nincs. Persze feltéve, ha az ember a szalagmenüt (ribbon) már megszokta az Office 2007-ben vagy a 2010-ben. Ha használta a 2010-et, akkor a fájl menüt felváltó BackStage sem megtévesztő. Ez jó, mert ezzel kapcsolatban pozitívak az eddigi felhasználói visszajelzések (úgye a 2003-ról való áttérést követő első pár napi duzzogást leszámítva, ahogy az szokott lenni).

Azért persze van új a designban is:

  • Az ablakoknak nincsen kerete.
  • A menük a Metro design-t követő nagybetűs menük.
  • A szalagmenü ikonjai pedig kifakultak, szintén a Metro designnak megfelelően.

A lehetett volna, de mégsem lett kategóriában talán a leginkább szembetűnő, hogy az Office ikonjai (még az Outlook-é sem) lettek csempe ikonok (Windows 8 alatt).

Ez egyrészt szomorú, mert így az Outlook ikon nem tutatja, hogy hány új levelem, vagy meetingem van. Másrészt persze ez sem igaz, hiszen a a Windows 8 Mail, Kapcsolat és Naptár csempéi ezeket az információkat amúgy is mutatják. (És mivel az Office nem is klasszikus Metro alkalmazás, például Outlook a Windows RT-ben nem lesz, ez amúgy sem elvárás.)

 

Mi az igazi újdonság?

 

Az alap kérdés egy új Office-nál, hogy van-e olyan, ami miatt érdemes rá átállni egy “mezei felhasználónak”? “Szebben írja-e a Félkövér betűket, mint a korábbi verzió?”

Először is már a próbaverzió letöltésénél is alig lehet kikerülni, hogy egy Office 365 próbaverziót is ne aktiváljon nekünk a rendszer. SkyDrive accountot is segít létrehozni. Elkezdi befészkelni magát a felhőbe. Gyanúúús! Nagggyon gyanúúús! Miért jó ez nekem?

Képzeld el, hogy szerkesztes egy doksit, de a 25. oldal közepén a fejedhez kapsz, hogy: “Úr isten! A gyerek az oviban…” Gyorsan mentesz a desktopodon, és rohansz, hogy elhozd az oviból a gyereket. Aztán este folytatod a munkát az otthoni gépről, mert reggel határidő. Belépsz, Word elindít, és látod az otthoni gépeden, hogy az utolsó mentett doksi az az ajánlat volt, amit a bent a cégnél elmentettél. Kattintasz, megnyílik. Előtted a 25. oldal, és a kurzor éppen az oldal közepén villog, ahol abbahagytad a munkát. Jó ez? Szerintem jó.

Miért látod a céges doksit otthonról?

Miért látod az előbbi példában a céges desktopon lementett doksit otthon anélkül, hogy külön beléptél volna a céges hálózatra? Vagy azért, mert az otthoni géped észrevétlen belépett (mondjuk az operációs rendszer a háttérben), és ezért eléred a céges doksikat direktben. Vagy azért, mert azt ugyan nem éred el, de a dokumentumokat direktben a SkyDrive-ra mentetted el, ahol kaptál 20 GB ingyen tárhelyet. Jó ez? Szerintem jó.

Ha már ott van a doksi a SkyDrive-on (vagy a céges SharePoint-on), akkor azt is meg tudom csinálni, hogy azt megosztom másokkal, és az éjjel közösen dobjuk össze a végleges doksit. Úgy hogy párhuzamosan szerkesztjük azt. És ha kell, chat-elünk, vagy éppen videókonferenciázunk egyet. Jó ez? Szerintem jó.

 

Na, de mit adtak még a rómaiak?

 

Biztos sokan emlékszel a Brian életének azon jelenetére, ahol a palesztín felkelők felteszik a kérdést, hogy “Mit adtak nekünk a rómaiak?” (Ha nem, itt megnézheted. 1:00-tól.) Majd, amikor erre hosszas felsorolásban válaszolnak a többiek, akkor jön a kérdés, hogy jó, de mit adtak még…

Az Office 2013-mal kapcsolatban is van még néhány felhős extra, amit érdemes megemlíteni, legalább felsorolás szinten:

  • Ha Office 365 előfizetéssel együtt veszed meg (azaz bérled), akkor egyidejűleg 5 eszközről használhatod. (Céges gép, otthoni gép, notebook, tablet. És hova teszed a maradé egyet?)
  • Ha éppen nincs a gépen Office, akkor a felhőből telepítheted, akár ideiglenesen is, mondjuk egy publikus gépen. (Ha kilépsz, eltűnik…)
  • Ha csak böngésződ van, akkor a felhőben lévő office fájlokat böngészőből is meg fogod tudni nézni.

 

Ezek szerintem mind olyan ajánlatok, amiknek értelme van. Nem biztos, hogy mind nélkülözhetetlen, de az, hogy használni tudom őket, az jó dolog. Valódi érvek, hogy váltson az ember. És közben észrevétlenül, vagy alig észrevehetően felhő felhasználóvá válljon.

Comments

comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.