Windows 7: Szex és szüzesség egyben?

Windows 7: Biztonság és kényelem egybenBiztonság és használhatóság: régi ellentétek.

De nem feltétlenül kibékíthetetlenek.

Kiválló példát találunk erre a Windows 7-ben is…

 

 

Az apáca dilemmája: Kipróbálni a szexet ÉS szüzen maradni

 

Nagyon sok ismerősömtől hallottam már: “Nem rossz ez a Vista, csak ne kellene állandóan a felugró ablakokra kattintgatni, nagyon idegesítő, a Windows XP sokkal jobb volt.”

De ezt is sokat hallottam: “Nagyon jó ez a Windows Vista, állandóan feldobja az ablakot, hogy akarok-e felhasználói jogosultsági szintet emelni. Sokkal jobb, mint a Windows XP, mert végre biztonságos.”

Na de van a harmadik típus is: “Most ettől kell hasra esni? Hogy a Windows már eljutott oda, ahova a Unix és a Linux már 20 éve? ”

Az átlag felhasználók közül nagyon sokan soha nem találkoztak ezzel a kifejezéssel: Felhasználói Fiókok Felügyelete. Ismerősebb, amikor azokra az idegesítő, felugró kis ablakokra gondolunk?

Ez tette sokkal biztonságosabbá a Vistát. És ez keserítette meg sok Windows Vista felhasználó életét is.

 

Most akkor mi az igazság?

 

Mind a három!

Természetesen könnyen kitalálható, hogy mely mondatot mondták, az otthoni felhasználók, a számítógépet csak laikusként ismerő barátaim. Mely származik az Microsoft technológiát használó informatikusoktól és melyik, a 24 órában Linuxot fordító haveroktól.

Nem azt mondom, hogy az első állítás okozta a Windows Vista utáni vásárlói roham elmaradását, de az biztos, hogy sok otthoni felhasználóban ellenérzéseket váltott ki.

Szerencsére a Microsoftnál is rájöttek erre és a Windows 7-ben már  javítottak ezen.

 

De mi is az az UAC?

 

Kifejtve “User Account Control”, magyarul “Felhasználói Fiókok Felügyelete” (azaz FFF J). Na, ez még nem sokat mond.

A Microsoft Windows XP és korábbi operációs rendszereinél, amennyiben egy felhasználó a munkaállomásán rendszergazda volt, úgy minden általa indított alkalmazás rendszergazdai jogosultsággal bírt az adott gépen. Ez azt jelentette, hogy ezek az alkalmazások gyakorlatilag korlátlanul garázdálkodhattak a gépeinken.

Példaként nézzünk egy tipikus élethelyzetet:

Amália néni a HR-ről használja a 10 éves bérszámfejtő alkalmazást. Ez csak akkor hajlandó működni, ha Amália néni rendszergazda a gépén. (Hogy miért, ne firtassuk.)

De Amália néni az internetet is rendszeresen használja. És szeret minden felugró ablakra “OK” –t nyomni. Akkor is ha ezzel egy általa nem ismert alkalmazás telepítését indítja el, ami aztán a gépen különböző kémprogramokat és reklám anyagokat telepít.

Az alkalmazás azért tudja ezt megcsinálni, mert őt Amália néni indította. Szóval maga az alkalmazás is rendszergazdai jogosultságokkal fut, tehát bármit megtehet a gépen. Akár anélkül, hogy arról tudnánk.

A Windows 7-ben elérhető UAC szolgáltatás ezen a helyzeten változtat. Segítségével elérjük azt, hogy hiába rendszergazda valaki a munkaállomásán a tipikus használat közben nem rendszergazdai jogosultsági szinten dolgozik. A Word, Excel és Internet explorer futtatásához úgysincs erre szükség.

Ezek után az általa indított alkalmazások sem fognak rendszergazdai joggal rendelkezni. Így megakadályozva, hogy az alkalmazások kártékony lépéseket tudjanak végrehajtani a gépünkön.

uac_warning_display
Felhasználói Fiókok Felügyelete (UAC  – User Account Control) figyelmeztető ablak

Az esetek azon kis részében, amikor tényleg rendszergazdai jogosultságra van szükségünk (pl.: alkalmazástelepítés) az operációs rendszer egy megerősítő ablakot dob fel. Ebben arra figyelmeztet bennünket, hogy jogosultsági szint lépést fog végezni.

Ugyanez történik, ha valamelyik alkalmazásunk akarja ugyanezt tenni. Ilyenkor mi dönthetjük el, hogy akarjuk-e ezt neki engedélyezni vagy sem.

Persze most mondhatjuk, hogy: – De Amália néni azokra is mindig “OK”-t fog nyomni. Ez lehet, de ha ezt vállalati szinten, központilag szabályozzuk, akkor még Amália nénit is meg tudjuk fékezni.

Na jó, de miért Windows 7 Felhasználói Fiókok Felügyelete, ha ez a szolgáltatás már a Windows Vistában is benne volt?

Azért mert a Windows 7-ben már sokkal jobban átgondolt és kidolgozott Felhasználói Fiókok Felügyeletet használhatunk. Sokkal kevesebbszer kapunk felugró ablakokat, mint a Vista-nál. És míg a Vista-nál csak az Felhasználói Fiókok Felügyelete ki- vagy bekapcsolása között választhattunk, addig a Windows 7-ben már különböző szinteket választhatunk a “szigorúságára” vonatkozóan. Ezzel hangolva a működését.

uac_settings

A különböző finomhangolások között talán az egyik leghasznosabb a következő: az UAC-ban beállítható, hogy míg a rendszergazda felhasználó szabadon garázdálkodhat, addig az általa indított alkalmazásokra továbbra is szigorúbb beállítások legyenek értelmezve. Azaz csak megerősítés esetén tudjanak rendszergazdai jogokkal módosításokat végezni a munkaállomásainkon.

És a Felhasználói Fiókok Felügyelete csak egy a Windows 7 biztonsági megoldásai között. De a többiről majd később…

UI:  Az UAC csökkenti annak a lehetőségét, hogy anyu, a gyerek, a sógor valami olyat tegyen a gépen, aminek éjszakába nyúló adatmentés és újratelepítés az eredménye. Amit persze Te kedves olvasó fogsz megtenni… 😥

 

Comments

comments

Windows 7: Szex és szüzesség egyben?” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Kedves Anonymous!

  Bejegyzésed a spam szűrő megfogta, én pedig töröltem.
  Tartalmával nincs gond, de azokat a bejegyzéseket töröljük, ahol nem, vagy nem valós adatokat ad meg a hozzászóló.

  Ha vállalalod magad, tedd fel valós adatokkal a hozzászólást!

  Köszönettel: Rónai Balázs

  [Válaszolok]

 2. Én teljesen kikapcsoltam. Ugyanis még a legkisebb fokozaton is ugyanolyan idegesítő, annyi csupán a gyári és a 2-ik fokozat között a különbség, hogy nem sötétíti el az asztalt, de ugyanúgy felhajigálja az ablakot mindenért. Ha pl egy mappába be szeretnék lépni. Ha pl a C gyökérbe be szeretnék lépni. Ha pl a Windows mappába be szeretnék lépni. Ha egy olyan programot futtatok, aminek kompatibilitási gondjai vannak (pl az összes Nero ilyen) és be van állítva XP módra. Minden egyes indításkor feljön az UAC. Pl ha csatlakoztatok egy pendrive-ot, ha beteszek egy CD-t, DVD-t, jön az UAC és kérdezősködik.

  Telepítéskor így is, úgy is fel fog jönni a figyelmeztetés, akkor is, ha ki van kapcsolva, ez így volt az XP-n is, és az UAC nem akadályoz meg benne senkit, hogy elindítson egy kártékony programot, mert ahogy a cikk is rávilágít, Amália néni bizony OK-t fog nyomni rá akkor is, ha elsötétül az asztal.

  De ne kelljen már minden áldott CD vagy DVD lejátszását jóváhagyni! Ez abszurdum.

  [Válaszolok]

  Rónai Balázs

  A gyári alapbeállításra nem úgy működik a Win7, ahogy leírtad (Pen drive esetén nem jön fel).
  Ugyanez a helyzet a mappákra, beleértve a c: és a Windowst. Vélhetően valami más lehet a jelenség, amit tapasztalsz.

  Az tény, hogy a biztonság és a használhatóság ősi riválisok. De van választási lehetőség.
  Ha a használhatóság a nagyobb érték neked, akkor csökkentheted a biztonság szintjét. Vagy kénytelen vagy növelni a saját és munkatársaid tudását.

  [Válaszolok]

  BonFire

  Csak az otthoni gépemről van szó, amit rajtam kívül más nem használ. Így ha valami el lesz rontva rajta, azt tudom, hogy én rontottam el. A munkatársaim tudásával úgy vagyok, hogy én is képzem magam, képezzék ők is, ilyen világ van, az erősebb kutya elvén működő, és nem vagyok tanárbácsi.

  A praktikus, mindennapi élethez szükséges dolgokat én is úgy szedem fel, hogy sok helyen járok (virtuálisan) és sokat olvasok és tanulok. Ezt mindenki megteheti.

  [Válaszolok]

  Rónai Balázs

  Nemrég olvastam egy felmérésben, hogy Magyarországon 2012-re 29 000 olyan betöltetlen állás lesz, ahol elvárás a klasszikus felhaszálói szintnél magasabb tudás.
  A jó hír, hogy azzal, hogy fejleszted magad, vélhetően benne vagy az elit klubban. A rossz, hogy ez nem tipikus.

  Az, hogy a kényelmet+tanulást választod a kikényszerített biztonság helyett otthoni környezetben vélhetően jól döntesz. Lévén, ahogy írod egy tévedéssel limitált kárt tudsz tenni.

  Ezt egy cég általában nem engedheti meg magának. Itt egy gyenge pont (egy tapasztalatlan felhasználó) mindenki másra is veszélyt jelent.

  [Válaszolok]

  BonFire

  Pedig a világ egyre inkább arra halad, hogy a kukásnak és az utcaseprőnek is szakirányú végzettség kell majd, és lassacskán ki fognak kopni az Amália nénik a felelősségteljes hivatalokból. Borzasztó néha megfigyelni, hogy mennyire nem tudnak, vagy nem akarnak lépést tartani a világgal, csak be kell menni egy közhivatalba vagy postára.

  Udvari munkásnak már csak kertépítőket vesznek fel, és alapvető elvárás lesz a nyelvtudás köztisztviselőknél. Itt a megszoksz vagy megszöksz elve fog érvényesülni.

  [Válaszolok]

  Rónai Balázs

  Igazad van, az önképzés és az önfejlesztés fontos!

  Egy közép- vagy kisvállalat pedig a legkevésbbé engedheti meg magának azt a luxust, hogy ne képezze az embereit. Ha ebben sem tud versenyezni a nagyokkal, akkor elbukott.

  DE

  Mondjuk egy informatikus esetén nem minden KKV engedheti meg például magának azt, hogy évi sok (tíz)milliót költsön a képzésre. Márpedig ennyit kellene, hiszen ez a terület ilyen gyorsan változik.
  Ennél már csak az a veszélyesebb, ha feleslegesen költ olyan dolgokra, amihez nincs meg a megfelelő szakértelem. Ez lesz a tuti kidobott pénz. Ha csak…

 3. Én mondjuk úgy gondolom, hogy nem feltétlenül kell sokat költeni képzésre. Most persze igen, mert informatikai forradalmat élünk, és aki 20 éve járt iskolába, annak egy csomó ma használatos dolog nem nyilvánvaló. Viszont lassan felnő a generáció, akik már ebbe születtek, és nekik nem kell már átképzés, hiszen már általános iskolában megtanulják azokat, ami a mai 50-es korosztálynak kimondhatatlan problémát okoz.

  Ezért is írtam, hogy lassan ki fognak kopni az Amália nénik, mert 10-15 éven belül nyugdíjasok lesznek, és a helyüket betölti az a generáció, aki már természetesnek fogja venni, hogy folyamatosan tanulni kell. Régen ha kitanult a ember egy szakmát, egész életében meg tudott élni belőle. Ma már nem így van. De a mai középiskolásoknak már természetes dolog a folytonos önképzés.

  Tehát vannak költségek, de ezek átmenetiek, akkor is, ha még 10-15 évig fizetni kell. Később már nem kell.

  [Válaszolok]

  Rónai Balázs

  Kedves BonFire!

  Van egy rossz hírem a számodra: nem lesznek átmenetiek a költségek.
  És még egy: amikor 50 éves leszel, a korodbelieknek Te leszel “Amália néni”.
  Egy idő után nem fogsz tudni ugyanis lépést tartani a fejlődésben a fiatalokkal.
  Ezért nem érdemes “Amália nénit” megítélned.
  Ámde segíteni tudsz Neki.
  Vagy tudok én is.

  Ami a kérdés másik részét illetni:

  A tanulópénzt mindenképpen meg kell fizetni.

  Az élet a legdrágább iskola.
  Nem lehetsz annyira gazdag, hogy megengedhesd magadnak, hogy mindent magad tanulj meg.

  Ha csak olyan forrásból tanulsz, ami ingyen van, mások le fognak hagyni.
  Az élet fog lehagyni.

  Az interneten, ingyen a felületes tudást lehet megszerezni.
  (Még ebben a blogban is.)
  Tanulj sokat és sok sikert!
  Vagy ne hallgass rám, és sok szerencsét! (Szükséged lesz rá!)

  [Válaszolok]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.