Windows 7 trükk: Gyorsítsd fel a tálca navigációt

A Windows 7 jelentősen egyszerűsíti a munkát akkor is, amikor sok nyitott alkalmazással kell dolgoznunk. Hogy milyen eszközeink vannak a gyors navigációra, erről korábban már írtunk is.

Most egy olyan trükköt mutatunk, amivel egy egyszerű módosítással még gyorsabban tudunk a megfelelő alkalmazásra váltani a tálcán.


Alap módszer


Ha egy alkalmazásból több példány is fut (például böngésző ablak), akkor a Windows 7 a tálcán lévő ikonokkal ezt jelzi. Ha az ikon fölé állunk, akkor az egyes ablakok előnézeti képe is megjelenik. A megfelelő előnézeti képre kattintva kiválaszthatjuk az alkalmazás azon ablakát, amivel dolgozni akarunk. Mivel azonban tipikusan a legutoljára használt ablakkal szeretnénk ismét dolgozni, ez a lassú módszer.


Tálca előnézet
Alkalmazás váltás a tálca előnézettel


Gyors módszer


Ha szeretnénk a legutoljára használt böngésző ablakra váltani, akkor ennél gyorsabban megtehetjük ezt, ha a Ctrl billentyűt nyomva tartva rákattintunk az adott alkalmazás (esetünkben a böngésző) ikonjára a tálcán. Ekkor egyből bejön az utolsóra használt böngésző példány, vagy annak megfelelő ablaka (füle).

De még ennél is van gyorsabb megoldás.


Extra gyors módszer


Ha nem akarsz kattintgatás közben sem bajlódni a billentyűzettel, akkor létezik egy Extra gyors módszer is. Vigyázat, csak haladóknak!

Beállítható, hogy a tálca ikonra való kattintással ne az előnézeti képek jelenjenek meg, hanem az utoljára használt ablak. Ugyanúgy, mintha a Ctrl-t nyomva kattintanál. Ehhez szükség van egy kis “hekkelésre”. Ezzel óvatosan, mert ha valamit rosszul csinálsz, szélsőséges esetben tönkreteheted a géped! (Ehhez azért nagyon mást kell csinálnod, mint amit írunk, de nem lehetetlen.)

Szóval a módszer:

 • Indítsd el a regedit.exe-t (Win+R, regedit.exe, Enter)
 • Ha feljön az User Account Control ablaka, akkor ott válasz Yes-t (Igent)
 • Keresd ki a bal oldali listában a HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced kulcsot.
 • Válaszd ki a menüben az Edit => New => DWORD (32-bit) Value -t
 • Nevezd el a value-t LastActiveClick-nek
 • Üsd le az Entert, hogy értéket tudj adni, és változtasd meg 1-re
 • Indítsd újra a Windows böngészőt:
  • Indítsd el a Task Managert: Ctrl+Shift+Esc
  • Keresd meg az explorer.exe process-t, és nyomd meg az End Process gombot
  • A Task Manager File menüjében válaszd ki a New Task (Run) menüpontot, és írd be, hogy explorer.exe (majd Enter)


Ha az ikon fölé állsz az egérrel és vársz egy kicsit, akkor ugyanúgy bejön az előnézeti kép, mint eddig. Ekkor más ablakot (fület) is kiválaszthatsz, ha akarod.

Comments

comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.