Windows 7 – Media Center

A Microsoft legújabb operációs rendszere a Windows 7 október 22-én jelenik meg a nagyközönség számára. Az új Windowst a felhasználók hat különböző verzióban vehetik le majd a “polcokról”.

Semmi kétség afelől, hogy a Microsoft a hat különböző tudású Windows 7 verziójával képes lefedni a felhasználási területek nagy részét, kezdve az otthoni használattól egészen a nagyvállalati tartományi rendszerekben való működésig.

Ebben a bejegyzésben a Windows 7 otthoni használatra szánt multimédiás és szórakoztató funkcióját kiaknázó alkalmazást, a Windows Media Centert vesszük górcső alá.

100709_1448_windows7egy1

Először is nézzük meg, hogy a Microsoft mely Windows 7 verziókat szánta otthoni felhasználásra.

  • Windows 7 Home Basic – Kizárólag “Fejlődő országok” számára érhető el ez a változat, Európában nem. Ez a verzió nem tartalmaz például Windows Media Centert (ezen országok Windows használói ne szórakozzanak, hanem dolgozzanak…cél a fejlődés!! J)
  • Windows 7 Home Premium – Szebb, jobb. Bővebb funkcionalitással (Windows Aero-val, Media Center-el, DVD lejátszási lehetőséggel és Home Group létrehozási lehetőséggel…)

Bár nem az otthoni felhasználók a célközönség, hanem KKV-k és nagyvállalatok” Information Worker“-ei, de meg kell említenem, hogy a 3 további Windows 7 verzió (Windows 7 Professional, Windows 7 Enterprise, Windows 7 Ultimate) is rendelkeznek multimédiás és kifejezetten otthoni felhasználásra szánt képességekkel, amelyeket a kistestvérek is magukénak mondhatnak. Így a “szigorúan munkavégzésre” használt laptopok is az otthon nyugodt ölelésében képesek pillanatok alatt egy metamorfózison átesve házimozi/media központtá változni.

Aki jól figyelt észrevehette, hogy eddig csak 5 verziót említettem meg. Hol a hatodik? A tornasor legelején! Készült ugyanis egy kisebb tudású Windows 7, Starter névvel. Ez a verzió nem fog futni x64-es platformon és csak előtelepítve új PC-ken találkozhatunk majd vele.

Vegyük sorra, hogy én miért használom otthon a Windows 7-et, mint multimédiás központot.

  • A Windows Media Center miatt
  • A Home Group kialakítás lehetősége miatt
  • A beépített DVD lejátszási és DVD írási képességek miatt
  • A kifinomult és egyszerűen használható szülői felügyelet miatt
  • A fotók és videók archiválási, szerkesztési képességei miatt (nagyobb LCD TV-n a Nagymama is élvezheti a családi fotók szépségeit)
  • A Windows Media Center Extender funkcionalitás miatt (http://www.extenderforwindowsmediacenter.com/)

Egy hárombetűs rövidítés, avagy a nagy zöld gomb…

100709_1448_windows7egy2

A WMC (Windows Media Center)

2009. szeptember 3-án lett 7 éves a Windows család kliens oldali változatának egyik legsikeresebb alkalmazása, a Windows Media Center.

A Windows Media Center (fejlesztési szakaszban “Freestyle”) a Windows XP Media Center Edition-ben mutatkozott be. Az XP Media Center-t anno operációs rendszerként kellett installálni a számítógépre, külön alkalmazásként nem lehetett telepíteni.

A Media Center igazán nagyképernyős TVk-re, projektorokra optimalizált alkalmazás. Ezeken a megjelenítő felületeken találkozhat a felhasználó az igazi “10-foot Experience“-szel, azaz a grafikus felület (GUI) ekkor eléggé nagy ahhoz, hogy kb. 3 méterről (pl. fotelből) tudjuk kezelni az otthoni Media központunkat, amihez akár távirányítót is használhatunk.

A Media Center a prémium kategóriás Vistákban (Windows Vista Home Premium, Windows Vista Ultimate) már telepített alkalmazásként köszönt vissza, majd kiterjesztett tudással megtalálható lesz az összes Windows 7 verzióban, kivéve a két legkisebbet (Starter, Home Basic).

A WMC használhatjuk képek, fényképek, videók megjelenítésére helyi lemezről, optikai meghajtóról vagy hálózatról egyaránt, amelyeket kategorizálhatunk név, dátum vagy akár saját, egyedi “tag”-ek alapján.

100709_1448_windows7egy3

A WMC által kezelt média tartalmakat a helyi hálózaton ún. Media Center Extender használatával (ilyen pl. az XBOX360) a lakás bármely pontján található TV-n vagy egyéb megjelenítőn bármelyik pillanatban élvezhetjük, legyen az korábban rögzített TV adás, videó, fénykép, stb…

Élő adásokat nézhetünk, állíthatunk meg, vagy rögzíthetünk, akár HD minőségben is (Magyarországon több kábel TV szolgáltató is van, aki HD minőségben sugároz adást). Az új WMC a legtöbb videó formátumot hozzáadott Codec-ek nélkül kezeli, beleértve a 3GP, AAC, AVCHD, DivX, MOV és Xvid formátumot.

A WMC által kezelt média tartalmak széles skálán mozoghatnak, amelyek nem mindegyikét szeretné egy szülő a gyermeke számára elérhetővé tenni. A WMC beépített megoldása a Szülői felügyelet (Parental Controls) használatával szűrhető az a tartalom, amelyek (és csak azok) elérhetőek lesznek a család fiatalabb tagjai számára is.

100709_1448_windows7egy4

A Microsoft a Windows 7-ben a Media Center több funkcióját, a felhasználók javaslatai alapján módosította, javította, mely fejlesztések eredménye egy egyszerűbben használható, gyorsabb WMC lett.

A Windows Media Center alkalmazás központi eleme lehet egy HTPC-nek (Home Theater PC).

Comments

comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.