Windows 7: Szerelem első látásra?

Windows 1.01 boot képernyő
Ilyen volt. Milyen lett?

Azt már korábban megírtuk, hogy a Windows 7-be gyorsabban bejelentkezhetünk, mint bármely elődjébe.
De hogy érdemes-e, arról még nem szóltunk semmit.

Mielőtt belemerülnénk a belbecs dolgaiba,
vessünk egy pillantást a leányzó megjelenésére.

Vajon lesz-e szerelem első látásra?

Erre persze mindenki meg fogja adni a maga válaszát, de az biztos, hogy a Microsoft dizájnerei megtettek mindent, hogy egy szerethető felületet alkossanak.

Ráadásul október 22. 0:00-tól a Windows 7 hivatalosan is elérhető.
Erre sokan kíváncsiak is voltak,
már az éfjéli nyitvatartási akciókban megpróbálták beszerezni az új operációs rendszert.

Hogy milyen kép fogadta őket a telepítés után? Lássuk!


Mit látunk elsőre a belépés után?


A Windows 7 megjelenése elsőre is teljesen más, mint elődeié. Bár a Vista felhasználóknak sok minden ismerős lehet, de azért ők is számos újdonságot találhatnak.

Az első, ami szembetűnik a megújult tálca (task bar) és az ablakok.

Az ablakok fejlécei átlátszóak lettek (Aero hatás). Ennek talán semmi értelme nincs, de mindenesetre szép, és kellemes a szemnek. Tapasztalatom alapján ez a megjelenés sok ismerősnek “bejön”. Én is szeretem. Ettől is lesz a Windows 7 egy igazi “cool” rendszer, amit egy notebookon jó mutogatni az ismrősőknek, családtagoknak és üzleti partnereknek is.


Tálcán kínált kényelem


Az ablakokhoz képest a tálca már nem csak esztétikailag újult meg, de kapott néhány jól használható új funkciót is. A tálca ikonjai egyesítik magukban az XP gyorsindítás eszköztárát és a megnyitott programok gombjait.

A gombokat tetszés szerint “odarögzíthetjük” a tálcára. Egérrel áthúzva átrendezhetjük a sorrendjüket. Ha az adott ikon fölé visszük az egeret, láthatjuk a futó alkalmazás ablakainak pillanatképét egy miniatűrben.


taskbar-2
A tálca ikonjai fölé állva láthatjuk a futó alkalmazások, nyitott weboldalat és szerkesztett dokumentumok miniatűr képét


Az adott program futását az ikonja “gombbá alakulása” jelzi. Így ugyanazzal a művelettel tudunk új programot nyitni, illetve váltani a már futó alkalmazások között. Az előtöltő szolgáltatás segítségével szinte eltűnik a különbség egy alkalmazás elindítása, illetve az alkalmazások közt történő átváltás között.

Az Internet Explorer 8 esetében még a fülek tartalma is külön miniatűrként jelenik meg. Így az előnézeti kép alapján akár az ablak felnyitása nélkül bezárhatjuk azokat.

Amikor egér jobb gombjával kattintunk az ikonokra, egy helyi menü, az úgynevezett ugrólista (jumplist) jelenik meg.


Windows 7 Jumplist
Windows 7 ugrólista (jumplist): rajta a korábban használt dokumentumok, látogatott weblapok és speciális funkciók


Ez tartalmazza az adott program előzményeit (korábban megnyitott dokumentumok, webhelyek), és speciális lehetőségeit. A Windows Media Player esetében például a lejátszást vezérlő gombokat is elérhetjük itt. Itt tudjuk “odaragasztani” az adott alkalmazást is a tálcára. Ekkor az ikonja a bezárást követően is ott marad. Ha erre rákattintunk, akkor a rendszer elindítja az adott alkalmazást.


MediaPlayer ugrólista
MediaPlayer ugrólista a speciális kezelőgombokkal


A tálca értesítési területe szintén megváltozott. Korábban ez a szekció a feltelepített alkalmazások számának növekedésével sokszor “elszabadult. ” Ennek kiküszöbölésére a Windows 7 mindaddig elrejti az összes ilyen státuszikont, amíg azoknak valóban nem szükséges megjelenniük. Az ikonok sorrendje is megváltoztatható, illetve egyenként beállíthatjuk azt is, hogy passzív állapotukban mégis megjelenjenek a tálca jobb oldalán.


A Windows 7 tálca értesítő sávja
A Windows 7-ben a tálca értesítő sávja is testreszabható


A tálca jobb szélén egy kis függőleges téglalap található. Erre kattintva az XP “Asztal megjelenítése” funkciót látja el. Egész pontosan az igen látványos “Aero Peek” (kukkoló) funkciót aktiválja, ha fölé visszük az egeret. Ezzel “ráleshetünk” az asztalra az ablakok lecsukása nélkül. Az opálos körvonalaik azért látszódnak), mely hasznos lehet, ha az asztalra elhelyezhető minialkalmazások (ún. widgetek) állapotát szeretnénk látni pár pillanatra (aktuális időjárás, teendők, stb.).


Windows 7 Aero peek funkciója
A Windows 7 tálca jobb szépére kattintva láthatóvá válik az asztal és a rajta lévő gadget-ek.


Tovább egyszerűsíti a mindennapi munkát, ha az ablakokat a címsornál megfogva a monitor teteje felé visszük az teljes méretű lesz. Az oldalak felé mozdítva fél képernyőt fog elfoglalni. Ezzel megkönnyítve két ablak egymás mellé rendezését.

Van egy szinte mókás, ámde egyben nagyon hasznos funkció is, amivel időt takaríthatunk meg. Ha megfogunk egy ablakot a címsoránál, és szó szerint megrázzuk, akkor az összes többi ablak lekerül a tálcára. Egy újabb rázás után ismét megnyílnak az eredeti sorrendjükben.


Start menü


A Start menü nem változott jelentősen. A gombja kikerekedett, de ez csupán esztétikai változás. Ennek ellenére akad néhány hasznos újdonság.

A keresés integrálva lett, így a Start menü alján találunk egy kereső mezőt. Ezzel gyorsabban tudunk keresni, mint valaha az indexelésnek hála. Ez a későbbiekben ki fog egészülni “Federated search” funkcióvá. Ennek célja a webes keresés integrálása anélkül, hogy böngészőt kellene nyitnunk.


A Windows 7 menüje a keresővel
A Windows 7 Start menüjében megjelenő keresővel gyorsabban megtalálhatjuk dokumentumainkat, alkalmazásainkat, vagy akár azt, miként állíthatunk be valamit a rendszeren.


Ráadásul, miközben gépelünk, a webes keresőknél megismert “Autofill” funkció már gépelés közben próbálja kitalálni, hogy mire szeretnénk keresni, és feldobja a lehetséges találatokat, kategóriákba rendezve.

Bizonyos alkalmazásoknál (Pl. Office eszközök, Media player, Notepad) egy oldalra nyíló almenüben láthatjuk a legutóbb megnyitott fájlokat. Így is időt spórólva a felhasználónak, ha vissza szeretne térni egy korábban elkezdett munkájához, lejátszott médiához.


Windows 7 Start menü a legutoljára használt fájlokkal
Windows 7 Start menü: a legutoljára használt elemek láthatóak minden alkalmazás mellett.

 

A programok listázása is változott. Az XP sokszor fél képernyőt elfoglaló listáját egy gyakran használt alkalmazások szekció, és egy gördíthető lista váltotta ki. De ezt a legtöbb esetben úgysem fogjuk használni, hiszen a kereső ablakba beírva lényegesen gyosabban megtalálhatunk minden alkalmazást.


Windows 7 Start menü: az alkalmazások listájának böngészése
Windows 7 Start menü: az alkalmazások listájának böngészése


Intéző, fájlok, és mappák


A felhasználók nagy része – ide értve elsősorban magamat – rendetlen. Hajlamos vagyok különböző mappákban össze-vissza tárolni az adataimat. Így néha nem kevés idő, amíg megtalálom azt a fájlt, amit épp keresnek.

A fentebb már említett indexelt kereső ebben sokat segít, de a Windows 7 még tovább megy. Az Intézőben alapértelmezésként négy úgynevezett “Library” (virtuális gyűjtőmappa) jelenik meg. Ezekbe tematizálva szabadon beválaszthatunk fizikai mappákat. A Library pedig azok tartalmát ömlesztve, de fizikai hely szerint továbbra is kategorizálva jeleníti meg.


Windows 7 Intéző és a szétszórtan elhelyezkedő fájlok összegyűjtésére szolgáló Könyvtárak (Libraries) funkció
Windows 7 Intéző és a szétszórtan elhelyezkedő fájlok összegyűjtésére szolgáló Könyvtárak (Libraries) funkció


Ez azt jelenti, hogy ha például 4 lemezmeghajtón, 8 különböző mappában tároljuk zenéinket, egyszerűen hozzáadjuk ezeket a helyeket a “Music” Libraryhez, majd ezt a virtuális mappát megnyitva az összes hozzáadott zenét egyszerre látjuk. Nem kell meghajtókon és mappákon keresztül kutatnunk egy bizonyos zeneszám után.

Természetesen saját Library-ket is létrehozhatunk. És azokba szintén tetszőleges mennyiségű mappát becsatolhatunk. Egy fizikai mappa több Libraryben is szerepelhet. A Librarykben megjelenő tartalmakat alapértelmezésként mappák szerint rendezve látjuk, de akár egy gombnyomásra átrendezhetjük azokat, például szerző, fájltípus, módosítás dátuma, stb. szerint is.


Ha szeretnéd áttekinteni ezeket használat közben, akkor ajánlom még az alábbi videót is átnézni (angol, 15 perc).


Folytatás következik…
Comments

comments

Windows 7: Szerelem első látásra?” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.