Windows 7: virág a Vista sírján?

Windows 7: Virág a Vista sírján
A Windows 7 már megjelenése előtt siker

A Windows 7 megjelenését egy nagy siker és egy nagy bukás előzte meg.

A siker neve: Windows XP,

a bukás neve: Windows Vista.

A Windows 7 megalkotásánál mindkét történetet figyelembe vette a Microsoft.

Nézzük végig, hogy ezekhez képest mit őrzött meg, és miben hoz újat a Microsoft új operációs rendszere.


Windows XP: siker a Windows 7 előtt


A Windows XP a Microsoft egy “jól eltalált” operációs rendszere lett. 2001. év végi megjelenése óta széles körben elterjedt. A közben kijött javító csomagokkal stabil és relatíve biztonságos rendszer lett.

Mivel az eltelt 8 évben a hardverek jelentősen fejlődtek, ezért az erőforrásigényének megfelelni évek óta nem okoz gondot.

Hiába korszerűtlen már egy kicsit. Hiába vannak vele biztonsági gondok. Hiába költségesebb az üzemeltetése, mint akár a Vistáé. Az emberek megszokták, használják.


Windows Vista: a bukás a Windows 7 előtt


A Vistát szánta a Microsoft az XP utódjának. Ma már kijelenthetjük, hogy a kísérlet elbukott: Az XP internetes elterjedése (86%) még ma is közel 9x akkora, mint a Vistáé (9%). És még megjelenése előtt üldözőbe vette a Windows 7 (már most 3% felett).

Pedig a Vista megjelenésére több szempontból is szükség volt: biztonsági okokból, a menedzselhetőség miatt és persze némi “ráncfelvarrás” sem ártott a kezelhetőséget illetően.

A Microsoft azonban több hibát is vétett a Vistával kapcsolatban:

 • Túlzott erőforrásigény. Az operációs rendszer új verziójának fejlesztése 3-5 évet vesz igénybe. A számítógépek ennyi idő alatt jelentős fejlődésen mennek keresztül. Teljesítményük kb. 1,5 évente megduplázódik. (Ld. Moore törvénye)

  Az operációs rendszer fejlesztésekor figyelembe veszik ezt a fejlődést. Így határozzák meg, hogy milyen teljesítményű gépen kell futnia. A Vista esetében ebben elszámította magát a Microsoft. Tipikusan nem volt annyi erőforrás a gépekben, mint amennyire szüksége lett volna.

 • Kompatibilitási problémák. A Vista biztonságosabb operációs rendszer, mint elődje volt. De a biztonságnak ára van. A Vista nem enged annyi mindent megtenni a rajta futó programoknak, mint az XP. Éppen ezért azokat a programokat, amelyek nem veszik figyelembe ezeket a biztonsági előírásokat, nem engedi futni. Sőt, akár telepíteni sem.

  Ez az átlag felhasználó számára azt jelenti, hogy bizonyos XP-n futó programjai nem futnak el a Vistán.
  A gyártóknak pedig azt, hogy el kellett készíteni alkalmazásaik Vistás változatait.

 • Instabilitás. Érdekes módon ennek elsődleges oka is egy fejlesztés ami eredetileg a biztonságot szolgálta volna. Egy olyan elterjedt operációs rendszernek, mint a Windows több ezer nyomtatóval, monitorral, egérrel, szkenerrel, mobiltelefonnal és hordozható lemezzel és sok más perifériával kell együttműködnie. Hogy ez lehetséges legyen, szükség van úgynevezett meghajtó programokra (driver).

  Ezek nagy részét az adott eszköz gyártója készíti el az operációs rendszerhez. Viszont ezek a programok az operációs rendszer részeként futnak. Sokkal magasabb jogosultságokkal, mint egy átlagos program. Így ezek a meghajtóprogramok képesek az operációs rendszer összeomlását is okozni, ha hibásan lettek megírva.

  Márpedig a Vista megjelenésekor a gyártóknak rohamléptekben kellett ezeket a meghajtóprogramokat elkészíteniük. Ami nem sikerült elsőre tökéletesen. A Vista az első szervízcsomag megjelenése után lett csak valóban stabil.

De ennél nagyobb hibát is vétett a Microsoft a Vistával. Aminek semmi köze a technológiához. Elrontotta a piaci bevezetést.


A Vista ma már egy lényegében stabil és biztonságos rendszer. De nem ez a kép él az emberekben. Hogy mennyire el lett baltázva a marketing, azt semmi nem mutatja meg annyira szemléletesen, mint a “Mojave kísérlet”.

Rejtett kamerával vették fel az emberek véleményét a Vistáról. Ami többnyire lehangoló volt. Majd megkérték őket, hogy tetszteljék a Microsoft következő operációs rendszerét, ami egyelőre a “Mojave” nevet viseli. Amiről az emberek többsége szuperlatívuszokban beszélt.


A Windows 7 fogadtatása kifejezetten pozitív. Már megjelenése előtt is nagyon népszerű. És egyre többen használják is.

Egyre több cég kezdte meg az átállást. Például a BMW, vagy itthon a Pannon.

De vajon kinek érdemes átállnia, és miért?
Erről szól most induló sorozatunk, amelynek ez volt az első része!


Folytatás hamarosan…


Comments

comments

Windows 7: virág a Vista sírján?” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Néhány napos tesztelgetés után elvakult Mac userként is el kell ismernem, hogy a W7 felzárkózott.Az almának fel kell kötni a gatyát, hogy megint elhúzzon…. (fúj de utálom magam, hogy jót írtam a Windózról. Dehát ez van….)

  [Válaszolok]

 2. Hát… annak idején emlékszem az xp se volt nagy próféta. Nem működött, nem volt kompatibilis és szörnyülködött mindenki az igényein. Akkor 98, 95 és 2000 futott a gépeken és a 2000 volt az etalon. Házi használatra sokáig nem ajánlották ugyanúgy mint a vistát és most a w7-et. Ugyanaz a játék játszódik le évenkénti ciklusban, csak mire odaérünk, elfelejtik az emberek.

  [Válaszolok]

 3. Nem értem a Vista miért volt rossz húzás. A te szempontjaid alapján a (erőforrásigény, kompatibilitás, instabilitás) a win98/me után a win2000/xp váltás is pont ugyanilyen problémákkal nézett szembe, sőt.

  [Válaszolok]

 4. A Vista nagyságrenddel jobb rendszer, mint a híre alapján gondolnánk. (ld. video link)

  A Win2000/XP a 98/me után ugyan új volt, de az NT után nem annyira. Itt ért össze a home (98/me) és a vállalati (NT) terméksor. Ezért nem jelentkeztek ezek a problémák (ilyen erősen).

  Plusz ami valóban el lett rontva – mint írtam – a piaci bevezetés.

  [Válaszolok]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.