Windows 7: Okozhat függőséget?

Windows 7 újdonságok, amik hiányoznának
Van-e annyira jó a Windows 7, hogy függőséget okozzon?

A Windows 7 újabb, korszerűbb és nagy érdeklődés övezi a megjelenését.

De vajon mi újat hoz a mindennapokban?

Van-e olyan újdonság a Windows 7-ben, amiről egy év használat után feltesszük majd a kérdést:

“Hogy tudtam korábban nélküle élni?”

 

Ezt persze mindenki egyénileg fogja megválaszolni, de mi összeszedtünk azt a 10 tulajdonságot, ami az átlag felhasználónak (aki Windows XP-ről vált) a legszembetűnőbb újdonságok közül.

 

1. Gyors

 

Erről már korábban szóltunk. A Windows 7-en jóval gyorsabban el tudunk kezdeni dolgozni, mint elődjein. És jóval gyorsabban is robog alattunk ugyanaz a vas, mint eddig megszoktuk.

A Windows 7 sebességével kapcsolatban itt olvashatsz még: [p2p type=”id” value=”600″ attributes=”target=’_blank'”]

 

2. Szép

 

Mi tagadás az első újdonság, hogy A Windows 7 szép. Egyszerűen kellemes ránézni az új start menüre, a megújult tálcára, az átlátszó ablakokra. Nem csak praktikus, de szép is, hogy ha billentyűvel (Alt + Tab) váltunk ablakot, akkor nem a programok ikonjai látszanak, hanem az egész ablak kicsinyítve.

A felület újdonságairól bővebben itt olvashatsz: [p2p type=”id” value=”663″ attributes=”target=’_blank'”]

 

3. Rendezett

 

Biztos ismerős az az érzés, hogy amikor már régóta dolgozol a gépeden, akkor egy idő után nem tudod, melyik dokumentumot hova tetted, hol vannak a fényképeid, és hova tettél videókat. A Windows 7-en lehetőség van arra, hogy a dolgaidat, virtuális könyvtárakba rendezd.

Ezzel megteheted azt, hogy a gép legkülönböző helyein lévő fájlokat egy Könyvtárba (Library) rendezd anélkül, hogy ténylegesen elmozdítanád eredeti helyéről. A fájlok eredeti helyükön és az így kialakított virtuális könyvtárban is megtalálhatóak lesznek.

 

4. Keresés, mint még soha

 

A másik aduász a Libaries rendszer mellett, az indexelt keresőszolgáltatás. Ez már a keresendő szó gépelése közben próbálja kitalálni, hogy mely állományokat, vagy rendszerkomponenst szeretnénk elérni. A találatokat kategóriákba rendezve listázza. Mindezt várakozás, és a merevlemez hosszas pásztázása nélkül.

A jövőben ez a teljes webre kiterjesztve működni fog (Federated Search), akár az Intézőből, vagy a Start menüből, böngésző megnyitása nélkül!

Keresés - Start menu
Keresés a Start menüben

 

Keresés - Explorer
Keresés a Windows Intézőben is

 

5. Kevesebbet fogyaszt

 

Ha kevesebbet fogyaszt, akkor tovább bírja az akkumulátor egy feltöltéssel. Ezért kevesebszer kell feltölteni. Ezért ritkábban kell új akkumulátort vennünk. Meg persze kevesebbet áramot kell fizetni.

 

6. Egy kattintással hálózat

 

A tálca értesítési területén elég rákattintanunk a hálózatkezelő ikonra, és máris feltárul elöttünk az összes elérhető vezetéknélküli hálózat, VPN és intranet csatlakozás, valamint a már kapcsolódott hálózatok állapotát is nyomon követhetjük. Minden egy helyen van, nem szükséges több párbeszédablakon keresztük konfigurálgatni, egy új hálózat hozzáadása is csupán néhány kattintás.

Hálózatkezelés
Hálózati csatlakozás egy kattintással

 

A saját hálózat kialakításánál nagy segítség a Homegroup, mely lehetővé teszi, hogy egy füst alatt megoldjuk a számítógépek összekapcsolását, a fájl- és nyomtatómegosztást. Mindezt a korábbi windows verziókkal kompatibilis módon, egy egyszerű varázsló végigkövetésével.

A fájlmegosztás is biztonságosabb, nem csak azt adhatjuk meg, hogy csak olvasásra, vagy írásra osztunk-e meg valamit, hanem kijelölhetjük azon Homegroup tagok körét, akik hozzáférhetnek az adott állományhoz, vagy könyvtárhoz.

Saját hálózat
Egy kattintással megadható, mit osszunk meg másokkal

 

Fájlmegosztás
Fájlmegosztás egy kattintással

 

7. Titkosítás mindenhol

 

Sokunkban felmerült már, hogy a számítógépünkön tárolt adatokat meg szeretnénk védeni. Hogy a  laptopunk eltulajdonítása esetén se férhessenek hozzá a gépen tárolt adatokhoz.

A Windows 7 most nem csak a fájlok, de az egész winchester titkosítását is elvégziú. Ez azt jelenti, hogy a sikeres belépés nélkül még az operációs rendszer sem indul el. Sőt azt sem tudjuk, hogy milyen operációs rendszer van a gépen. Az azonosítás történhet hardverkulccsal, vagy akár ujjlenyomat segítségével is.

Sőt ennek a megoldásnak (Bitlocker) van egy kiterjesztése (Bitlocker To Go), mely hordozható adathordozóink (pendrive, külső merevlemez, flash drive, SSD) biztonságáért felel, hasonló módon.

Bitlocker
Titkosíthatjuk a fájljainkat, az egész lemezünket, de akár egy Pendrive-ot is.

 

8. Újragondolt alapprogramok

 

Az Office 2007-ben bemutatkozott ún. Ribbon kezelőfelületet megkapta a Paint, WordPad, és a Számológép alkalmazás is. Ezek funkciói is kibővültek. (pl. Nem csak tudományos számításokat végezhetünk a Számológépben).

A megszokott parancssor mellett pedig a PowerShell nevű konzol segíti a rendszeradminisztrátorok munkáját. Ezzel jónéhány ismétlődő feladatot egyszerűsíthetünk le jelentősen.

Windows 7 a megújult Paint-tel
A megújult Paint

 

A Windows 7 megújult számológépe
A megújult számológép

 

A Windows 7 megújult WordPad
Megújult a WordPad, a Microsoft ingyenes szövegszerkesztője

 

9. Windows XP mód, virtualizálás

 

Sokszor problémát jelentenek egy új operációs rendszerre váltáskor a régi programok. Vajon az addig jól működő programjaink az új környezetben is futnak-e majd? Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy megéri-e az ugrás egy XP után a Windows 7-re? Nem okoz-e majd gondot az alkalmazásaink kompatibilitása?

A Windows 7 beépített VirtualPC alkalmazásának köszönhetően lehetőségünk van nem csak újabb virtuális gépek létrehozására, hanem egy úgynevezett XP módra is. Ez lehetővé teszi, hogy az XP alá készült programjaink gond nélkül elfussanak az új rendszeren.

Virtualizálás - XP mód
Windows XP mód: Egy virtuális XP-t futtathatunk a Windows 7 alatt, így nincs kompatibilitási gond

 

Ahogy a képen is látható, csak az XP-s ablakkeret jelzi, hogy milyen módban fut az adott program. A virtualizásáshoz tartozik még a virtuális meghajtók fejlett kezelése, akár boot-olhatunk is operációs rendszert ilyen VHD-król.

 

10. Biztonság és szabályozás

 

A biztonságban a leggyengébb pont az ember. A Windows 7 Felhasználói Fiók Ellenőrzés (UAC – User Account Control) funkciója éppen ebben segít. Ha a felhasználó olyasmit csinálna, aminek a következményei veszélyesek lehetnek, akkor közbelép. Ilyen veszély lehet, amikor megpróbál egy programot telepíteni, a registry-be írni, vagy csak ellátogat egy olyan weboldalra, amely hasonló aljasságokkal próbálkozik.

Ilyen esetekben a Windows 7 feldob egy ablakot, és figyelmeztet, hogy az általunk tett kattintás hatására valaki ilyen “gyanús” dolgot próbál csinálni. Ezt a műveletet engedélyezhetjük, vagy blokkolhatjuk is. Így megvédhetjük a mit sem sejtő felhasználókat a rosszindulatú programok ellen.

Hogy mennyire legyen szigorú a rendszer, azt megadhatjuk. Ezzel elkerülhető a felesleges zargatás, és nem fog mondjuk a Word ablakokat dobálni feleslegesen.

UAC
Az UAC érzékenysége hangolható, elkerülve ezzel a felesleges zaklatást

 

Korlátozhatjuk azt is, hogy ki és milyen jogosultsággal indíthat egy alkalmazást. Erre szolgál az AppLocker szolgáltatás.

A gyerekek “médiafogyasztási szokásait” a Windows 7 Szülői felügyelet (Parental control) funkciója segítségével szabályozhatjuk. Ezzel megvédhetjük őket a nem nekik való tartalmaktól.

 

+1. Media Center

 

A számítógép jelenleg veszi át az otthoni szórakoztatóközpont szerepét. A Windows 7-ben lévő Media Center is ezt támogatja.

Ez kifejezetten plazma képernyős felhasználásra készült. Kezelőfelületét akár távirányítóval is könnyedén vezérelhetjük, akár a nappalinkban ülve.

A szokásos multimédia tartalmak (filmek, hangok, képek) kezelése és lejátszása mellett jelentős újítás a TV vevők integrálása. Magyarországon is elérhető, a nagy felbontású internetes tévézés lehetősége. Persze a hagyományos televízióhoz képest kibővített funkcionalitással:

  • rögzítés,
  • megállítható és visszatekerhető adás,
  • kép a képben,
  • pay-per view,
  • műsorspecifikus hozzáadott tartalmak, stb.

Mindezt olyan teljesítménnyel és sebességgel, mely fölöslegessé teszi egyéb forrásból származó lejátszóprogramok és kodekek telepítését.

Windows 7 Media Center
A Windows 7 Media Center távirányítóval is kezelhető menüje

 

Windows 7 Media Centerrel a tévé adást is nézhetjük, rögzíthetjük, vagy megállíthatjuk
A Windows 7 Media Centerrel a tévét is nézhetjük, rögzíthetjük és megállíthatjuk

 

Jó munkát, és jó szórakozást a Windows 7-en!

 

Comments

comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.