L.A.-ből jelentjük: Megérett a Mango

Windows Phone 7.5 (aka Mango)A beszámoló második része is egy olyan területről szól, amely első ránézésre nem a vállalati informatika “core” területe. Ugyan, mi a jelentőssége egy mobiltelefonnak abban, hogy alakul a cég profitja, nem igaz?

Mint arról korábban írtunk már, a mai okostelefonok (iPhone, Android) megtörnek egy tabut, ami szerint az IT határozza meg, hogy milyen eszközöket lehet használni a céges környezetben. A tabut megdöntik, de a tabudöntés által okozott problémát (hogy védjük most akkor a céges rendszereket és adatokat) nem oldják meg.

A Windows Phone 7 már rendelkezik a coolság alapjaival, a 7.5-ös (leánykori nevén: Mango) verzió, amely hamarosan a piacon lesz pedig több, mint 500 olyan új funkciót tartalmaz, amely kifejezetten szexivé teszik. Ráadásul jó úton halad az irányba is, hogy a vállalati elvárásoknak megfeleljen. (Még vannak tartalékok, de jó az irány.)

 

Honnan jön és hova tart a Windows Phone?

 

Ahogy Steve Ballmer azt összeszedte:

 • Egy éve nem volt még Windows Phone, most pedig több millió eladott példány van belőle az emberek kezében (Semmiből lett valami. Még, ha kicsi is.)
 • Akik használják, szeretik. (10-ből 9 ember ajánlaná az ismerőseinek. Köztük én is. 😉 )
 • Hatalmas a verseny, a versenytársak korábban indultak. Viszont a piac még nagyon a korai szakaszában van. Lényegében nem dőlt el semmi.
 • 8 hónap alatt több, mint 20 000 alkalmazás került fel az Application Store-ba. Ez gyorsabb indulás, mint az Android, vagy az iPhone esetében volt.
 • A Nokia gyakorlatilag feltette az életét a Windows Phone-ra. Ez egy fontos stratégiai pozíció és szövetség lehet az MS számára, hiszen a (korábbi) piacvezető a szövetséges. Ez a termékfejlesztésben és az értékesítésben is egy lényeges pozíció. Részben ennek köszönhető, hogy a Gartner és az IDC is azt jósolja, hogy a WP a 2 helyre jöhet fel 2015-re az Android mögé, amely elsőként tudta meghódítani a prémium telefonok mellett az alsóközépkategóriát is.

 

Mitől más, mint más?

 

Ha nem lehetsz az első, legyél más! Mondja a marketing alaptörvénye. De miben más a Windows Phone, mint mások. Szedjük össze ezeket:

 • Metro design
 • HUB szerű működés
 • Közösségi média integráció
 • Egyszerű fejlesztés

 

 Windows Phone 7Metro design

 

Ez az, amiben a Windows Phone feltűnően más, mint a riválisok. A mindenhol használatos ikonok helyett a WP úgynevezett élő csempékből áll, nem klasszikus ikonokból. Ezeken a csempéken keresztül nem csak el tudunk indítani egy alkalmazást (vagy annak egy funkcióját), hanem azon azonnal meg is jelennek az alkalmazáshoz kapcsolódó legfontosabb információk:

 • A mail alkalmazás csempéjén látom, hogy hány olvasatlan levelem van. (Ez nem túl izgi, ez megvan pléldául az iPhone-nál is.)
 • A naptár alkalmazás csempéjén látom, a következő találkozóm témáját, időpontját és helyét. Meg persze, hogy hányadika van, és milyen nap.
 • Az valuta árfolyam nézegető alkalmazás csempéjén látszik az az 1-2 valuta árfolyam, amit leginkább figyelni akarok.
 • A telefonkönyv alkalmazás csempéjén váltakozva, de egyszerre látom 9 kapcsolatom fényképét (amit a telefon a Facebook-ról, LinkedIn-ből, vagy az Outlookból is vehet.)
 • Az időjárás alkalmazás csempéjén megnézhetem a legfontosabb aktiális adatokat: hőmérséklet, csapadék, felhőzet, szél…

Ez a fajta magjelenítés lehetővé teszi, hogy egyetlen ránézéssel áttekintsek mindent, ami fontos lehet számomra. Nincs szükség az alkalmazás elindítására, váltogatására. Nem kell állandóan babrálni a telefonnal, nehogy lemaradjak valamiről.

 

 Windows Phone People HUBHUB szerű működés

 

Az iPhone nagy újítása volt, hogy minden külön alkalmazás. Alkalmazás van a Facebookra, a Twitterre, de alkalmazás van az index.hu-ra, vagy az Origo portálra is. Ez megvan a Windows Phone-ban is, csak a dolog nem áll meg itt.

A Windows Phone-ban vannak úgynevezett HUB-ok. Ilyen HUB a People (emberek), a Me (Én), az Office, vagy a Picture (képek), Music+Videos (Zene és videó). Ezeken a HUB-okon keresztül minden funkciót el tudunk érni, ami az adott HUB témájával kapcsolatban értelmes:

 • A People HUB-ban látom minden kapcsolatomat: Azokat, akiket a telefonomba “írtam bele”. Azokat, akikkel a Facebook-on, a LinkedIn-en, az MSN-en tartom a kapcsolatot. És azokat is akiket az Outlookomba vettem fel. (Fényképpel, adatokkal, …)
 • Őket innen fel tudom hívni, vagy SMS-t tudok nekik küldeni, ahogy azt a telefonoknál megszokhattuk. Viszont látom a velük való kommunikációimat is (korábbi hívások, sms váltások, Facebook üzenőfal üzenetek, korábbi email váltásainkat…). Sőt látom azt is, ha valamit megosztottak valamelyik közösségi oldalon: üzenetet, képet, linket, és reagálni is tudok ezekre.
 • Ugyanígy látom például a Picture HUB-ban az összes fényképet: amit a telefon kamerájával csináltam, amit letöltöttem, amit fent tartok az MSN SkyDrive-ján, … És innen meg is tudok osztani bármilyen képet, bármilyen formában: MMS, email, Facebook, Twitter, WordPress blog, Skydrive, …
 • Ráadásul azt a képességet bővíteni tudja egy új alkalmazás, hogy az adott fényképpel milyen művelet legyen végezhető. Így egy új képmegosztó alkalmazás is elérhető lesz ebből a HUB-ból, ha telepítek egy alkalmazást.

A HUB szerű működés miatt nem kell elgondolkodnom azon, hogy egy adot kép éppen hogy került a gépemre: letöltöttem, vagy fényképeztem. Ha kép, akkor a képek közt biztos meg fogom találni.

 

Windows Phone Messaging HUBKözösségi média integráció

 

A közösségi média a 3 millió Facebook felhasználó országában nem figyelmen kívül hagyható egy olyan eszköznél, amelynek céges és magán használatot is támogatnia kell. És pont a vegyes használat miatt van jelentősége a hobbi és a professzionális kapcsolati háló kezelésének is a telefonon.

A Windows Phone 7.5 alapból támogatja az alábbi közösségi hálózatokat: Facebook, LinkedIn, Twitter, Windows Live (MSN). Összeköthetjük az ismerőseink különböző hálózatokon lévő profiljait, és akkor egyben hátjuk, hogy hol mi történt vele.

A másik nagyon hasznos, az a névjegyek automatikus szinkronizálása a hálózatokról a telefonra. Így nem nekem kell átírni az ismerős megváltozott címét, vagy telefonszámát. Ha ő frissíti ezt bárhol, az nálam megjelenik.

Az integrációnak köszönhetően meg tudom azt is csinálni a Messeging HUB-ban, hogy valakivel elkezdek chat-elni Facebook-on, de amikor kilép, akkor ez a beszélgetés SMS-ben folytatódik tovább köztünk. Mindaddig amíg be nem lép például a Messenger kliensébe…

 

Windows Phone Games HUBEgyszerű fejlesztés

 

A kritikusok azt szokták elmondani, hogy az Android, vagy a iPhone előnye az, hogy rengeteg alkalmazás van hozzájuk. Szinte mindenhez van alkalmazás. Azért tegyük hozzá, hogy ezek többsége kifejezetlen értelmetlen (125. konvertáló, hangutánzó, vagy lézerkardozó kis izék) és az emberek 9x%-a a top 50 alkalmazás valamelyikét használja.

Ezzel együtt az alkalmazás ellátotság kritikus, az egy lényeges dolgok, hogy a valóban fontos és/vagy trendi alkalmazások megjelennek-e egy adott telefonra. A Microsoft ebben is több fontos lépést tett:

 • Számos kis eszközt tettek elérhetővé, amelyek az Androidra és iPhone-ra már megírt alkalmazások WP-re történő migrációját nagyrészt automatizálja. (Az optimalizálást persze itt is meg kell csinálni.)
 • A fejlesztők kezébe olyan eszközöket ad, amelyeket azok már a más platformjai miatt ismernek. Ilyen a SilverLight, vagy a játékfejlesztők által használt XNA keretrendszer. A fejlesztőknek így nem egy új környezetet kell megtanulni, csak egy kicsit hozzátanulni a meglévő tudásukhoz.

Nem csoda, hogy sorjáznak is szépen a magyar fejlesztésű alkalmazások is a Store-ban.

 

Összefoglalva: a Windows Phone piaci sikerében a nagy áttörés még hátra van. Erre a Microsoftot a termék nagyon is alkalmassá tenné. Kérdés, hogy sikerül megfelelően erős szövetségesekkel (elsősorban Samsung, Nokia) és a vásárlói előítéletek átalakításával ebből üzleti sikert is csinálni.

Hogy milyen használat közben arról itt ez a 2 perces rövid, pörgős videó:

(Persze nagyon addig sem kell félteni őket. A Microsoft mobil részlege a használt szabadalmak miatt például az Android értékesítések 55%-ból is részesül, ami évi közel fél milliárd dollár. 🙂 )

(A Windows Phone 7.5 már mindenhol elérhető. Aki korábban vásárolt Windows Phone 7-et, az egy frissítésen keresztül megkapja a telefonjára…)

 

Comments

comments

L.A.-ből jelentjük: Megérett a Mango” bejegyzéshez egy hozzászólás

 1. A legnagyobb baj a WP7.5-tel, hogy csak elméletileg létezik.
  A mobil szolgáltatóknál hónapok óta nem lehet WP7-es telefont kapni. Ha mégis, akkor 1-ből lehet választani. GSM boltokban 1-2 100eFt feletti HTC-ből lehet választani, miközben androidos modellt bármely árkategóriában bárhol tömegével találni.
  Tudom, hogy jön a Nokia, de a jelenlegi teljesítményük sok bizakodásra nem ad okot, a mai bejelentés után meglátjuk…
  A többi gyártó 1-1 bejelentett (szintén nem kapható) modellje (az 3-5-10 androidos mellett) számomra azt sugallja, hogy biztos, ami biztos alapon csináltak egy modellt, ha valami csoda folytán rácsapnának az emberek, akkor nekik is legyen, de igazából nem erre helyezik a hangsúlyt. Így meg az alkalmazás fejlesztőket is nehéz lesz átcsábítani.
  Sajnálom, mert tetszik a WP7, szívesen vennék is elfogadható áron egy középkategóriás modellt. DE ez jelenleg NINCS 🙁

  http://www.microsoft.com/windowsphone/hu-HU/buy/7/default.aspx

  [Válaszolok]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.