Földregnés és tsunami után

Földrengés Japánban

Iszonyatos erejű (8.8-as) földrengés rázta meg Japánt.
Az ezt követő tsunami San Francisco-t is eléri.
Olajfinomítók égnek, atomreaktorok kerültek veszélybe, hajók fekszenek az oldalukon a tengerparton,
emberek menekülnek az utcára a házakból.
A pontos károkat, az áldozatok számát még nem tudni,
de jelentős veszteségekkel kell számolniuk, az biztos.

A károk egy jelentős része még csak ezután fog bekövetkezni,
a cégek nem csak eszközeiket vesztették el, de további működésük is lehetetlenné válik.

A csapás azonban nem érint majd minden céget egyformán…

Szeptember 11 és az izlandi vulkánkitörés tapasztalatai után
most újabb informatikai tanulságra kell ráébredni:

Azok a cégek, akiknek felhő alapú informatikai megoldásai vannak,
sokkal gyorsabban helyreállíthatják normál működésüket,
vagy kezdhetnek legalább a károk felmérésébe, enyhítésébe.

A felfő szolgáltatások legtöbbször georedundáns adatközpontokban vannak.
Ez azt jelenti, hogy akár egy adatközpont teljes kiesése sem bénítja le a szolgáltatásokat.
Az adatok nem vesznek el, azok akár több ezer kilóméterre,
vagy akár egy másik kontinensen is mentve vannak.

A jó hír az, hogy Japánt nem érte felkészületlenül egy ilyen rengés,
és az Internet például működik…

 

A te céged túlélne egy ilyen katasztrófát?

Comments

comments

Földregnés és tsunami után” bejegyzéshez ozzászólás

 1. A cikk az informatikai biztonságra és az üzletmenet folyamatosságára utal, ami alapkövetelmény. A humanitárius katasztrófát nem vonta kétségbe, és nem degradálja. Egy jól menedzselt, a katasztfófák következményeinek elnyítésére szolgáló szolgáltatások (mentők, tűzoltók …) informatikai üzemelése ilyen szomorú helyzetekben még kritikusabb.
  Ha felhő szolgáltatásokkal nagyobb megbízhatósággal érhetőek el ezek a támogató szolgáltatások, azzal a károk gyorsabban enyhíthetőek.

  [Válaszolok]

 2. Igen. Most haltak meg azok az emberek. Prompt. A temetésen felkéred táncolni az özvegyet? Nem lehet várni a felhő lelkendezéssel legalább néhány napot? (Pont láttam a híradóban a szökőárt, egy kicsit kiakasztottatok…..)

  [Válaszolok]

 3. Attila, szerintem ebben a helyzetben a japánok teszik, amit tenniük kell. Mint ahogy tették 911 kapcsán az emrikaiak annó. Nem blokkolnak le a döbbenettől, hanem előveszik a kész terveiket, és annak megfelelően cselekszenek. Nem a meglévő veszteségeik, hanem a lehetséges további veszteségeik kötik le a figyelmüket. Nekem ez tetszik. Nekem EZ tetszik!

  Ahogy András is írta az IT-nak jelentős szerepe van/lesz egy ilyen helyzetben a továbblépésben. Akiknek volt haváriaterve erre a helyzetre, azok egyszerűen jobb helyzetben vannak. A felismerés arról szól, hogy egy ilyen helyzetben egy olyan georedundáns szolgáltatás, mint a felhő önmagában segítség a még életben maradóknak.

  (Amúgy megkövetlek, ha a személyes érzékenységedet bántottam ezzel a posztal. Nem állt szándékomban.)

  [Válaszolok]

 4. Most nem óhajtok vitatkozni a bejegyzéseddel, pedig lennének pikírt megjegyzéseim, számosak, szakmával kapcsolatosan is, de szerintem ennek nincs most itt a helye, és tartom magam hozzá. (Jó hogy hivatkoztál a havaria terve. Azt jóval a katasztrófa előtt kell megcsinálni…)

  [Válaszolok]

 5. Jól van na. Pont rosszkor olvastam, épp akkor mutatták ahogy letarolja a szökőár a házakat, (breaking news….) meg hogy több száz ember meghalt. No meg arról is szó volt hogy atomerőművek is veszélyben voltak (emiatt is volt a “vízfelhúzásom”, mert azt ugye mondanom sem kell hogy azért van ahol nem megoldás a cloud…).

  [Válaszolok]

 6. A legrosszabb az egészben az hogy utánanéztem és “megtértem”. Igazatok van a felhővel, ez baromi jó dolog. (Sőt, eszembe is jutott valami ;). Anno BCP (ÜFT) készítés közben az egyik osztályvezető asszony azon izgult hogy “De mi lesz akkor ha korlátozott atomcsapás éri az országot?”. Megnyugtattam hogy abban az esetben nem nagyon fog izgatni senkit ha a cégünk nem utal át pénzt egy két napig, mert vélhetően nem lesz honnan hova, és kinek.) Ez ügyben hihetetlen erőforrás van a kezünkben egy régi butaságunk miatt…. A metrót annó azért építették olyan mélyre, hogy atomtámadás esetén legyen hova menekülni. Azóta is fizetjük ezt áramban vastagon. De ott van! A hűtés egyszerű, szinte minden ott van ami kell. Kár hogy nincs néhány milliárdom ;).

  [Válaszolok]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.