Mi lesz itt? – 1. rész

Steve Ballmer Microsoft CEO
Steve Ballmer a Microsoft vezérigazgatója

Erre a kérdésre kereste a választ az a konferencia is, amelyen a múlt héten voltam Washingtonban. A WPC a Microsoft legnagyobb partner rendezvénye cégvezetőknek és döntéshozóknak (tehát nem fejlesztőknek, vagy rendszermérnököknek), amelyen több, mint 14 000 résztvevő volt. Lényegében mindenki ott volt, aki számít.

Én azért veszek rész ezen már több, mint 10 éve, mert itt osztják meg a Microsoft vezetői a partnerekkel a következő 1-3 évre vonatkozó elképzelésüket, víziójukat a világról.

A Microsoftot pedig az informatikában lehet nem szeretni, de figyelmen kívül hagyni nem lehet.

Éppen ezért gondoltam van értelme, ha összeszedem, nekem mi szűrődött le ebből. Mi lesz itt? Legalábbis a szoftveróriás szerint…

A rendezvény már nagyományosan 2 nagy (és több kisebb) részre bomlik. Délelőttönként az úgynevezett KeyNote-ok során a cég felsővezetői mutatják be a nagyívű elképzeléseket, délután pedig szekció előadásokban (párhuzamosan vagy 50-ben) lehet felcsipegetni a részleteket.

Első körben talán csak a nagyívű elképzelésekről és a folyamatban lévő ügyekről írok. Aztán meglátjuk jut-e erő néhány érdekes részletre is…

 

Steve Ballmer a fellegekben

 

Az első nap Steve Ballmer kezdte a felvezetést. Ezúttal nem dobálták meg tojással és nem csinált sem ilyet, sem ilyet, de még csak nem is fényezte a termékeket így. Ezzel együtt a fellegekben járt végig.

Minden amit mondott arról szólt ugyanis, hogy a Microsoft 100%-ban elkötelezett amellett, hogy az interneten keresztül elérhető szolgáltatások, azaz a Cloud Computing (Számítási felhő?) világába vigye át a céget. Egész pontosan arról, hogy ez már el is kezdődött, hiszen számos szolgáltatást már korábban bejelentett, vagy éppen most mutatott be a cég.

 

Miért számít a felhő megoldások sikerére a Microsoft?

 

A fő érv, amit Ballmer elmondott az volt, hogy a felhő alapú megközelítés eltűnteti a komplexitást a cégek életéből. Ez szerintem így ebben a formában nyílván nem igaz, de nem is teljesen botorság.

A dolog arról szól, hogy azokat a dolgokat, amit lehet nagy tételben + kis testreszabással hatékonyan csinálni, azt nem kell kis tételben alacsony hatékonysággal művelni + elbonyolítani.

Egy levelezésben vagy egy videókonferencia megoldásban nincs nagy varázslat. Egy csoportmunka, vagy együttműködést támogató megoldás, vagy az, hogy a dokumentumainkat tárolni tudjuk valahol minimális testreszabást igényel csak. Egy CRM megoldáshoz egy KKV esetében teljesen felesleges egy bonyolult infrastruktúrát is üzemeltetni…

Ha ilyen példákat nézünk, akkor kétség kívül lehetséges, hogy az ember fia szolgáltatásként vegye meg az IT-t a cégéhez a) olcsóbban és b) elfedve annak komplexitását c) jóval megbízhatóbban.

Ha az így megoldható kérdéseket így (olcsóbban és egyszerűbben) oldjuk meg, akkor értelemszerűen több idő és nagyobb figyelem jut az üzlet valódi problémáira.

Ballmernek ebben igaza lehet, mert ezt mind cégvezető is értem és szeretem!
(Talán ennek is köszönhető, hogy néhány hónap alatt több, mint 10 000 cég állt át erre a megoldásra. Köztük olyanok, mint a Starbucks, McDonald’s, Aon, GlaxoSmithKline, vagy a SugarCRM 😯 Igen egy PHP alapú CRM-es cég…)

 

Mi lesz a szerverekkel a felhőben?

 

A helyi telepítésű és használatú (ahogy itt mondják: on premise) szerverek nem fognak megszűnni, de a felhő hatással lesz ezekre is.

Érdekes volt, amit Ballmer saját tapasztalataikról vázolt fel. Azt mondta, hogy jelen pillanatban is nagyon sokat tanulnak abból, ahogy a felhő szolgáltatásaikat üzemeltetik, fejlesztik. (Ebből többet bizonyára Te is ismersz, naponta használsz, mint a hotmail.com-ot, vagy a Messenger-t).

Ezeket a szolgáltatásokat többszáz millió(!!) ember használja naponta, és olyan infrastruktúra áll mögöttük, amelyet több kontinensen kell összehangolni, üzemeltetni és fejleszteni. Az itt megszerzett tudás pedig folyamatosan beépül a hagyományos termékekbe is. Így azok jobbak lesznek. Sőt, a lényeg nem is ez…

Szerintem az igazán fontos az, hogy ezekben a termékekben is megjelenik az a szemlélet és képesség, hogy ezeket a felhőben IS lehessen üzemeltetni. Így a cégek házon belül is kialakíthatnak olyan rendszereket, amilyeneket egy felhő szolgáltató is kínálna nekik. Ezért nem technológiai döntés lesz, hogy valaki át akar-e költözni a felhőbe. Hanem elsősorban gazdasági és néhány esetben biztonsági/bizalmi kérdés.

 

És akkor mindent böngészőn keresztül fogunk használni?

 

A fenti kérdés jogosan merül fel, hiszen, ha a szervereink az interneten lesznek, akkor azt ugyanúgy fogjuk elérni, mint ahogy az internetet szoktuk, ugye?

Nos, erre a kérdésre a válasz az, hogy igen is, meg nem is.

A világ ugyanis csak látszólag megy arra, hogy mindent böngészőn keresztül érjünk el. Gondoljunk csak bele, hogy az olyan okostelefonok, mint az iPhone-on, amelyeken szintén számos felhő szolgáltatást használó alkalmazás fut is külön a alkalmazásokat kell letölteni ezek használatához.

Vagy gondoljunk bele, hogy ugyan jó dolog, ha weben is meg tudunk nézni, ne adj isten, szerkeszteni is tudunk egy word, vagy excel fájlt, de ettől még az a sebesség és funkciógazdagság, amit a gépünkön futó verziók tudnak, még nagyon hiányoznának, ha nem lennének.

És akkor a játékokról nem is beszélek. (Talán majd a következő részben, mert erről is volt szó, és ez is érintheti az üzletedet…)

Ehelyett azt valószínűsíti a Microsoft, hogy a gazdag kliens és az okos felhő együtt fog, egymást erősítve létezni. Sőt fenn fog maradni az offline működés is.

 

Mi lesz akkor az informatikusokkal?

 

Ez elsősorban rajtuk múlik. Legalábbis a fentiek (értem és szeretem) alapján ez akkor már a cégvezetőket nem nagyon fogja izgatni. Bizonyos szakmák (adatbázis adminisztrátor, rendszergazda, …) meg fognak szűnni. De ezt ezen szakmák képviselői jódarabig tagadni fogják ahelyett, hogy készülnének a változásra…

Ugyanakkor mások létre fognak jönni, amelyek arról szólnak, hogy miként lehet beköltöznie egy cégnek a felhőbe és belakni azt. Nem véletlen, hogy mi is több, mint fél éve intenzíven figyeljük hogy alakulnak ezek a szolgáltatások. Fejlesztjük a saját módszertanainkat a költöztetésre, üzemeltetésre, testreszabásra. Ha mondjuk Te már ma szeretnél lépni, akkor már most tudunk neked ebben segíteni.

 

 

Folytatás következik…

 

(Aki addig nem bírja ki, itt megnézheti a felvett KeyNote-ot,
vagy olvassa el Mozsik Tibor beszámolóját a Bitport-on.)

 

Addig is várom a gondolataidat erről!

Comments

comments

Mi lesz itt? – 1. rész” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.