Mi lesz itt? – 4. rész: Tablet, Windows Phone 7, XBOX360, Kinect

Windows Phone 7Látszólag a beszámoló ezen része van legtávolabb az üzlettől. Pedig talán ez a rész fogja legjobban bemutatni, hogy változik meg a jövő. Nem a távol jövőtől, hanem a most karácsonyi bevásárlástól kezdve. Először vélhetőleg otthon, majd folyamatosan az irodákban is.

 

Mint az előző részben is írtuk, az egyik legnagyobb érdeklődéssel követett piac a mobil ezsközök (telefonok, táblagépek, slate-ek, …) piaca. Az elemzők szerint az eszközhasználatunk ebbe az irányban fog eltolódni. Vagy lesz egy ilyen eszközünk is, vagy ilyen eszközöket fogunk a telefon és a notebook helyett használni. Hiszem, ha látom…
Nyílván ezért mutattak néhány példát.

 

 

 

 

 

Új hardverek a Windows 7 alá

 

Volt egy 5 perces hardver bemutató, amely betekintést adott nemcsak abban, hogy a Microsoft mire készül, de abban, hogy a hardver gyártók, hogy képzelik el a jövő eszközeit. Leegyszerűsítve a jövő eszköze egy furcsa öszvér, ami minél többet próbál megvalósítani az alábbiakból:

 • Könnyű és hordozható
 • Érintőképernyős és multitouch
 • HD felbontású
 • Hardver, vagy szoftver billentyűzete van
 • Kézzel ÉS tollal (stylus) is írhatsz rá
 • Szép

A bemutatott eszközök ezen felül néhány olyan dolgot is tudtak, amitől a több, mint 10 000 ember egyszerre horkant fel. (pl. kb. 1 percnél a lenti videóban)

Windows 7 eszközök bemutató

 

Windows Phone 7, avagy képes-e visszaszerezni a vezető pozíciót a Microsoft az iPhone-tól és az Androidtól?

 

A nagy kérdés, amire muszáj megadni a választ. Legalábbis úgy tűnik, hogy 50% profit növekedés a Microsoft esetében nem volt elég arra, hogy ez meglátszódjon a részvény árfolyamokon is.

Szerintem a Windows Phone 7 olyan telefon lesz, ami képes a Microsoftot visszahozni a játszmába. Üzleti telefonként és saját használatra egyaránt. Nekem lehetőségem volt kézbe is fogni egy ilyen eszközt, és láttam egy bő fél órás demót is, szóval én szeretnék egy ilyet. Hogy a piac hogy dönt, azt meg majd meglátjuk év végén, amikorra ígérik a megjelenést. De mit is érdemes tudni róla?

 1. Nem telepíthető bármilyen hardverre. Ennek elsődleges oka az, hogy ne vetődhessen negatív fény azért a Windows Phone 7-re megrt nem megfelelő (pl. lassú, nem tesztelt) hardveren fut. Ezt az elvet vélhetően az iPhone-nal kényszeríthette ki az Apple, hiszen ők hardvert és szoftvert is adnak egyben. A telefon pedig lényegében ez a kettő egyben. A Microsoft a gyártóknak előírja a minimális hardver követelményeket.
 2. Letusztult kezelőfelület. A Windows Phone 7 egész felülete a minimal design elveit követik. Úgy lett minden megtervezve, hogy ujjal, külön stylus nélkül is kezelni lehessen. A rendszer minden részén képek és feliratok segítenek az eligazodásban. A felület egyik érdekessége, hogy az egyik hardver gomb a 3 közül a keresésé. Mindenhol, ahol értelme van, kereshetünk, és az aktuális helyzetünknek megfelelő keresés megy végbe. Ha például egy kapcsolatunk címén állunk a Bing térkép funkcionalitása jön be és máris megmutatja, hol az adott cím…
 3. HUB szerű működés. Nekem nagyon bejön, hogy a WP7-ben minden úgy lett szervezve, hogy ha valamivel foglalkozok, akkor azzal lehetőleg mindent meg tudjak csinálni, ami ott lényeges lehet. Ha emberekkel foglalkozok éppen, akkor ugyanúgy egy mozdulattal tudom őket felhívni, mint megnézni, hogy mit csináltak a facebook-on, vagy éppen megnézni térképen, hogy hogy tudok jelenlegi helyzetemből eljutni hozzá.
 4. Office barát felület. A WP7-ben természetesen megtalálható az amúgy is ingyenesen elérhető Office 2010 Mobile verziója. Ez teljesen kézre áll. Olyannyira, hogy egy PowerPoint prezentációban még animációkat is tűrhető módon lehet szerkeszteni.
 5. Üzleti és privát élet támogatása egyben. A WP7 toábbra is nagyon erős lesz az üzleti funkciókban, de ahogy látom jelentőset lépett előre a privát használat területén is. Helyet kapott benne egy komplett Zune (ez a Microsoft zenelejátszója / iPod-ja) és egy XBOX konzol is. Én ugyan egyiktől sem verem magam a földhöz örömömben, de akár a kollégáim közül is többen ezt pozitívumnak tartják. 😉
  Az XBOX esetében külön érdekesség az XBOX Live kapcsolat. Ez azt jelenti, hogy az interneten keresztül is lehet vele (másokkal is) játszani. Sőt a telefonon folytathatunk olyan játékokat, amiket korábban otthon a nappaliban kezdtünk el. Igen, akár munkaidőben, egy céges megbeszélés alatt is…

Ha jobban érdekel a dolog, ajánlom az origo.hu írását a témában. Na meg persze a lenti videót, amely 8 percben bemutat mindent, ami elsőre lényeges lehet.

 

Windows Phone 7 demó

 

Hab a tortán: játék, mint a szabadban.

 

Az XBOX 360 “csak egy játékkonzol”. Igaz, van mögötte egy XBOX Live szolgáltatás, ahol havidíjért jelenleg 40 millió ember játszik másokkal hálózatba kötve.

De a XBOX 360 + a Kinect együtt olyan, amitől még sok céges rendezvényen fognak hajnalig bulizni talán nálatok is a kollégák. És nem csak a fiatalok. A Kinect-el ugyanís úgy tudod vezényelni a játékot, hogy nincs a kezedben, vagy nálad semmi: hangal, mozdulattal. Képzelj el egy ilyen foci, vagy box, vagy golf játékot. vagy nézd meg ezt a videót.

Ami ebben üzleti szempontból érdekes, az az, hogy ezek a kezelőfelületek rövid időn belül bekerülhetnek a cégek tárgyalóiba is…

 

XBOX 360 és KINECT demó

 

 

Neked melyik kellene, ha most megkaphatnád ingyen?

Update: Kinect magyar beszámoló a Plastic-on.


Comments

comments

Mi lesz itt? – 4. rész: Tablet, Windows Phone 7, XBOX360, Kinect” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.