Na, de miben más a Windows 8?

Múlt héten megjelent és letölthető a Windows 8 első nyilvános (Customer Preview) változata. Az első napon több, mint 1 millióan (eddig több, mint 8 millióan) töltötték le, mint ahogy a Windows 8-hoz kapcsolódó online boltban található alkalmazásokat is, amelyek a release megjelenéséig szintén ingyenesek.

Hogy mit hoz majd a hétköznapokban, azt az idő eldönti, mi azt szedtük össze, hogy szerintünk milyen ígéret van a termékben.

Az első, és legfontosabb megállapítás, amit tudnunk kell a Windows 8-ról, hogy két irány ér össze benne:

 • Egyrészt a Windows 7 utódja, és minden alkalmazás futni fog rajta, amit korábban megszoktunk a windows-on. Elfut asztali gépen, notebook-on és mindazon hardvereken, amit eddig PC-nek gondoltunk. Sőt, itt úgy viselkedik, ahogy eddig megszoktuk.
 • Másrészt az azonnal szembetűnő újdonsága az, hogy a tablet és más érintőképernyős hardverekre, a tableteken elvárt használati módra tervezték az elsődleges felületét. A tablet hardver támogatás azt is jelenti, hogy ismét van nem Intel processzoron futó változata is, ugyanis a tableten az energiafelhasználás miatt ma meghatározó ARM processzort is támogatja. Egész pontosan a Windows Phone valóban nagyon felhasználóbarát Metro felületét kapta meg az “élő csempékkel”.

 

A tablet élmény ma

Nyár óta használom én is az Apple iPad2-jét napi szinten, így gondoltam azok kedvéért leírom, mit jelent a tablet élmény, akik ezt még nem tapasztalták meg. Szóval szerintem tabletet használni a következőket jelenti:

 • Van egy kütyüd a telefonod és a notebook-od MELLETT, amelyen olyan dolgokat művelsz, amit korábban elsősorban vagy a telefonon, vagy a notebookodon tettél. Ezen felül nem csinálsz rajta semmi mást. És azért csinálod ezeket a tableteken, mert itt kényelmesebb.
 • A tabletedet olyan sebességgel kezdheted el használni, mint a telefonodat. Lényegében be van kapcsolva folyamatosan. Nincs egyáltalán bootolási idő. Ezzel együtt a tabletet elég 2-3 naponta tölteni normál használat mellett. Igazából ritkábban, mint egy okostelefont normál használat mellett.
 • A tabletnek esélye van rá, hogy mindig veled legyen. Bármely telepakolt bőröndbe befér még, egy dosszié mellé is oda tudod fogni.
 • Két olyan terület van, amire használni fogod:
  • Olvasol rajta. Én például elsősorban böngészőben, de sokan állítják, hogy az alkalmazásoknak is van értelme. Mondjuk olvashatod az Indexet, Origot, HVG-t, … külön alkalmazásban, ahol aztán az nagyon kézre fog állni. Én erre nem szoktam át.
  • Gondolatok rendezése. Olyan feladatokra, ahol nem oldalakat kell írnod, hanem csak pár kulcsszót, gondolatot. Ilyen a feladatok átgondolása és rendezése, egy előadás vázának összeállítása, de akár egy sketch rajz összeállítása is.
 • AppStore / Marketplace. Ha kell egy alkalmazás, akkor rákeresel, ha fizetős kifizeted és letöltődik a gépedre. Ennyi. A nagy része ingyen, vagy pár dollárért. Ez olyan ár, ami mellett inkább fizetsz, minthogy megpróbálnál bármivel is trükközni.
 • Online adattárolás. Ha tabletet használsz, akkor az adataid vagy online feltöltöd, vagy online kerülnek a gépedre. Lényegében anélkül leszel cloud használó, hogy ez tudatosulna benned.
 • Kialakul a kategória tudatod. Egyszerűen mást kezdesz elvárni a tablettől, mint a PC-től.
 • Megnézik mások. Szó se róla. Ezek a tablet kütyük – hála Steve Jobsnak –  mutatósak. ma még megnézik őket.

Ami a dolog árnyoldalához tartozik:

 • Egy netbook árának 3x-ért veszel egy olyan kütyüt, amin megcsinálni nem tudsz mindent, amit egy netbook-on meg igen.
 • Tök más alkalmazásokat tudsz használni, mint amit megszoktál a PC-n. Hiányozni fog a Windows-od.
 • Olyan alap dolgok nem működnek elsőre, mint mondjuk egy emailben csatolmányként elküldött emailek megnyitása. (Van rá fizetős progi 99 centért.)

 

Ehhez képest a Windows 8

 

Nagy kérdés, hogy ezek után milyen hely maradt a Windows 8 alapú tableteknek az iOS és az Android alapú tabletek mellett. Szerintem az alábbi:

 • A Metro felület egyszerűen használhatóbb és szerintem kellemesebb is, mint a jelenleg piacon lévők. A lelockolt gépen is látom a következő megbeszéléseimet, a beérkező levelek és üzenetek számát, vagy bármi olyant, amit csak látni akarhatok ahhoz, hogy eldöntsem, be akarok-e egyáltalán lépni a gépbe. Ha beléptem, akkor az “élő csempékkel” az alkalmazásaimról, de akár az ismerőseimről is azonnal láthatok minden információt.
 • Teljes értékű Windows. A megszokott alkalmazások is futnak rajta. A tablet verzióban is. Akkor is, ha nincsenek a tabletra optimalizálva. Megszűnik így az az eset, hog azért kell elvinnem a notebook-ot is egy üzleti útra, mert bizonyos dolgokat amúgy nem tudnék megcsinálni.
 • A tabletet értelemszerűen be fogom tenni egy dokkolóba, és akkor billentyűzettel és egérrel is használhatom. Meg persze direktben az érintőképernyőt tapintva. Nem a notebookon mellé, hanem az helyett fogom használni.

 

Hogy mik az első benyomások és a legfontosabb újdonságok, azt megnézheted ebben a videóban:

Comments

comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.