tanulás

Siker = Kudarc + Kitartás ? Avagy miért NE dícsérd meg a gyerekeidet?

Egy olyan világban, amiben a nagy sebességgel fejlődő IT meghatározó szerepet tölt be, nem mindegy, milyen sebességgel mennek végre a változások az emberek fejében.

Egy gyorsan változó világban kulcsfontosságú, hogy mire tanítod meg a saját gyerekedet, és az is, hogy kondicionálod magad arra, hogy képes legyél követni a világ változásait.

A jó hír, hogy az is tanulható, hogy mennyire vagy képes változtatni a gondolkodásodon, hogy mennyire vagy képes tanulni. És az is javítható neveléssel, hogy a gyerekeid még nálad is jobbak legyenek ebben.

Mindset

Így hívják azoknak a feltételezéseknek, módszereknek, gondolkodási módoknak az összességét, ahogy egy ember, vagy egy csoport gondolkodik, ahogy hozzááll helyzetekhez. Hívhatjuk ezeket szemléletmódnak, szokásoknak, bárminek.

Kutatások azt mutatják, hogy az emberek a tanuláshoz való viszony tekintetében két alapvető beállítottsággal rendelkeznek:

 • Egyesek szerint az, hogy mit vagyunk képesek megérteni, megtanulni az genetikai adottságainktól függ, ezért limitáltak vagyunk a tanulásban.
 • Mások alapállása az, hogy mindent képesek vagyunk megtanulni, ha megfelelő erőfeszítéseket teszünk ennek érdekében.

A két kijelentés egyszerre igaz. Bármit is gondolsz erről a kérdésről, a végén mindenféleképpen igazad lesz. És ez pont a mindset sajátossága miatt van így.

Hogy lehet a gyerekedet képtelenné tenni a tanulásra?

Az ember teljesen életképtelenül születik meg. Az állatok közt szinte példa nélküli ez a fejletlenség. Önállóan se enni, se inni, se menekülni, se melegedni nem tud egy újszülött. 18 éves koráig (néhol 21) még a törvény is fejletlennek, önálló gondolkodásra és mérlegelésre alkalmatlannak tekinti.

Az életünk elején mégis iszonyatos sebességgel tanulunk. Egy éves korára a gyerekek többsége nagyrészt az alap dolgokat megtanulja, eljut az első lépésekig is.

Emlékszel még, hogy tanult a gyereked járni? Esett-kelt. Hibázott és újra próbálkozott.

És tudod, hogy azok a gyerekek sokkal később tanulnak meg járni, aki mellett ott van a szülő, és elkapja őket, amikor elbizonytalanodik a járásuk. Vagy akiket “holdkompba” (tudod, kis kerekeken guruló asztal, aminek a közepén van egy ülőke, és a gyerek járhat vele, amikor még állni se tud) ültetnek. Sőt, mivel az agyi fejlődés összefügg a mozgással (ezért segít a mozgásterápia az agyi fejlődés serkentésében), ezek a gyerekek értelmileg is hátrányba kerülhetnek.

Alapvetően két mintát kaphat a gyerek, amikor tanul:

 • Kaphatja azt, hogy csak olyat csináljon, amit meg tud csinálni magabiztosan, mert így kap pozitív élményeket és megerősítést.
 • És kaphatja azt is, hogy próbálkozzál, mert büszke vagyok az erőfeszítéseidre, bízom benned, hogy ezt is meg tudod csinálni.

Ez két különböző mindset.

Az első abban tesz erőssé, hogy mindent tudok, amit csinálni szoktam. A második abban, hogy mindent meg tudok csinálni megfelelő erőfeszítéssel. Az egyik mindset komfortzónája az ismert, a másiké az ismeretlen.

Miért ne dicsérd meg a gyerekedet azért, mert okos?

Amikor a gyerekedet azért dicséred meg, mert valamit tud, az jól esik neki. Mivel ezt a jól eső érzést akarja megismételni, igyekezni fog csak olyan helyzetekbe kerülni, ahol elegendő a meglévő tudása. Ahol ő okos. De mire elég ez a viselkedés (rögzült mindset) egy olyan világban, ahol minden tudás pillanatok alatt avul el?

Itt arra a képességre lenne szükség – én legalábbis ezt vallom – ami képessé tesz minket, hogy változtassunk, ahogy változik az élet.

Ebben –  az általam érzékel – világban azért kellene hogy járjon a dícséret, ha megtanulunk valami újat, amit eddig nem tudtunk. (Növekedési mindset.)

Mi a jó hír a munka változó világában?

A jó hír, hogy a mindset tanulható. Méghozzá ilyen apróságokkal mint a fenti példákban is írtam:

 • Bátorítani kell az új dolgok megtanulását. Azt kell dicsérni, ha valaki olyan új dolgot tanult meg, amit korábban nem tudott.
 • Díjazni (nem pénzel, jó szóval) kell a megtett erőfeszítéseket új tudás megszerzésére. Apró jutalmakat magunk elé is kitűzhetünk ilyen esetekre. (Meghívhatjuk magunkat egy kiadós ebédre pl.)
 • Kihívást jelentő feladatokat kell adni a kollégáknak, vagy vállalni saját magunknak.
 • Mesélni kell a környezetnek (beosztottaknak), hogy magunk milyen új, ismeretlen dolgokba vetettük bele magunkat.

 

És ne feledd! Ha eddig elolvastad, már te is tanultál valami újat. Gratulálok az erőfeszítésedhez! 😉

És még egy tipp! Ha sikeres akarsz lenni a cégednél / a cégeddel a következő célpont, amit jobban megismersz, lehet a következő:

 • Ha üzleti területen dolgozol, akkor ismerd meg, hogy mire képes az IT, hogy segítse az üzletet.
 • Ha pedig IT-s vagy, kicsit értsd meg jobban, hogy tudna az IT még nagyobb hatást kifejteni az üzlet sikerére.

 

Ezt a bejegyzést a Khan Academy lenti videója inspirálta.

 

Comments

comments

Siker = Kudarc + Kitartás ? Avagy miért NE dícsérd meg a gyerekeidet?” bejegyzéshez egy hozzászólás

 1. Visszajelzés: MiVanVelem » Olvasgatok

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.