Surface Pro 3

Surface Pro 3: Az első hónap tapasztalatai

Július elején vettem kézbe az első Microsoft Surface Pro 3-as tabletemet, és azóta (kb. 1,5 hónapja) intenzíven használom a munkahelyen, otthoni munkára és szórakozásra / privát dolgok intézésére elsődleges, illetve jóformán egyedüli eszközként. Ebben a bejegyzésben összefoglalom az eddigi tapasztalataimat.

Mi az a Surface Pro 3?

Ha nem hallottál volna róla, akkor az alábbiakat érdemes tudni a Microsoft új Surface-éről:

 • Ez egy notebook, teljes értékű Windows-sal, amin nem csak App-ok, hanem klasszikus programok is futtathatóak. Office, Photoshop, SAP, repülőgép szimulátor, … Ráadásul van billentyűzete, kezeli az egeret, második monitort, …
 • Ez egy tablet. Érintő kijelzős képernyője van, a billentyűzet egy mozdulattal lekapható a mágneses rögzítésről, vagy csak hátrahajtható, és lehet tapizni, olvasni.
 • Speciális tartozékai:
  • Pen. Egy toll, aminek “bekapcsoló gombját” megnyomva a gép kikapcsolt állapotban is elindul, és elindítja a OneNote-ot, így azonnal elkezdhetünk jegyzetelni, rajzolni.
  • Fedél billentyűzet. Egy olyan mágnesesen rögzíthető, háttérvilágított billentyűzet, amit, ha felcsukok, akkor egyben a képernyőt védő fedőlapként is funkcionál. (Type Cover)
  • Kitámasztó láb. Mivel a billentyűzet nem úgy rögzül a géphez, mint egy notebook billentyűzete, hanem mint egy könyv (kemény) borítója, ezért notebook-ként úgy tudom használni, ha a képernyő hátuljába beépített “lábat” (KickStand) kihajtom. Ez nem csak egy állásban áll stabilan, hanem tetszőleges szögben (talán 157,5 fokig) hajtható ki, így asztalnál ülve, kanapén elnyúlva, vagy egy prezentáció közben az asztal mellett állva is biztosítja a láthatóságot.

Ha a szövegből nem érthető, róla beszélek:

Az ígéret

A Surface Pro 3-at egy elég konkrét ígérettel dobta piacra a Microsoft, ahogy az a fenti videó végén is látszik:

“A tablet, ami képes lecserélni a laptopodat.”

Nem az első Surface-em a 3-as, ezért erre kíváncsi voltam!

2013 legeleje óta használom a Surface RT-met napi 4+ órában, ami szerintem egy remek tablet. Mindenhova jött velem. Tárgyalásra, nyaralásra, tévézés közbeni internetezéshez. Ha nagyon kellett, dolgozni is tudtam rajta és azt elérte, hogy a laptopom 1,5 éve nem mozdult el az irodai asztalomról, viszont kidobni sem tudtam azt.

Vettem egy Surface Pro-t is nem sokkal később, ami egy túlsúlyos tablet és egy legtöbb helyzetben kényelmetlenül használható laptop keveréke. (Remekül ötvözi a tablet és a laptop hátrányait.) Kicsit hangos, süti a lábadat, ha sokat használod ölben, pár óra múlva lemerül, de legalább fut rajta minden, ami egy Windows-on futni képes.

Lévén, hogy a laptopom már benne van a korban (Lenovo Thinkpad amúgy), kíváncsi voltam, hogy igaz-e az ígéret, vagy sem.

De kezdjük az elején…

Beszerzés

Először is pár szót a beszerzésről, ugyanis az eszköz itthon nem kapható még. Sőt, amikor én vettem, egyedül az USÁban volt még kapható. A kör azóta bővült, és jelenleg 28 országban, legközelebb a sógoroknál, Ausztriában tudod beszerezni a gépet. A magyar megjelenésről egyelőre nincsenek hírek.

Ha interneten akarod megrendelni, akkor kiszállítás –  rossz szokás szerint – ezekbe az országokba történik, azaz nem tudod magyar címre kérni. Ezt az USÁbl elég borsos (több 10eFt) áron tudod hazaküldetni, de Ausztria, vagy Anglia ezért elviselhető többlet költség. Angliában korábban én kipróbáltam a forward2me.com szolgáltatást, ahogy azt annak idején a Surface első verziójának bemutatásánál le is írtam.

Én egyébként most az USÁba amúgy is utaztam a Microsoft partnerkonferenciájára, és ennek kapcsán el tudtam hozni magam a gépet. Egyszerűen a szállodámba kértem a kiszállítást.

Az első bekapcsolás

A sajátomat a neten rendeltem, de kint Washingtonban a konferencián is volt egy store, ahol lehetett Surface Pro 3-at kapni, és többen vettek is. Itt az eladó annyit mondott, hogy bekapcsolás után azonnal kezdjük el telepíteni a frissítéseket (amiket a Windows 8.1 automatikusan megtalál, és leszed) mindaddig, amíg a firmware update-ek is le nem települnek rá, és ellenőrizzük, hogy így rendben megy-e. Ha valami gond van, vigyük vissza, és kicserélik.

Mindenesetre ez azért elgondolkodtatott, hogy ezt most elővigyázatosságból, vagy tapasztalatból mondják-e. Mindenesetre frissítettem, és minden rendben ment.

Windows 8 után egy újabb Windows 8(.1)-re belépni az egyik legnagyobb élmény. Mivel a többi gépemen is Windows 8, vagy 8.1 fut már (Surface RT és laptop), ezért az első induláskor elég volt megadnom a Live ID-mat, és az összes beállításom, kedvenceim, alkalmazásaim, stb. megjelent, és tulajdonképpen csak a picture password-höz kellett egy képet keresnem, hogy el tudjak kezdeni dolgozni a szokott környezetemben, a szokott beállításaimmal. Ezt szeretem!

Az első nap: az üzemidő tesztje

Van egy olyan állítása a Microsoftnak a Surface Pro 3-ról, amit szerintem mindenki személyesen ellenőrizni akar, nevezetesen a 9-10 órás üzemidő átlagos használat (mondjuk Office, internetezés) mellett. Engem is ez érdekelt leginkább, mert itt gyanítottam azt, hogy ez valami preparált mérés lehet. De nem…

Az első konferencia napon folyamatos jegyzetelés, internetezés és némi Office munka mellett az volt a cél, hogy addig használom a gépet, amíg le nem merül. Nem merült.

Azóta az a tapasztalat, hogy reggel, amikor leveszem a töltőről, és bemegyek vele a céghez, az olyan 8-9 óra közt van. Egész nap használom a gépet irodai munkára, és olyan délután 18:00-19:00 közt valamikor figyelmeztet, hogy már csak 6% maradt az aksiban. Magyarán egy napot elmegy egy éjszakai feltöltéssel.

A bekapcsolás tesztje

A másik dolog, amire kíváncsi voltam, hogy a rendszer indulása az a Surface RT-hez hasonlít-e, amely úgy kapcsol be, mint egy okostelefon, vagy a Surface Pro 1-esemhez, ami gyorsan bekapcsol, hacsak nem hagytam ott egy időre, és ment el sleepbe, hogy ki kelljen várni a teljes bootolási folyamatot.

Nos, ez amíg teljesen le nem merül, úgy kapcsol be kikapcsolt képernyőről, ahogy egy mobiltelefon is: azonnal indul.

Erre a legjobb példa az, amikor az ember egy megbeszélésen jegyzetelni szeretne, de csak egy-egy kulcsszót. A Surface Pro 3-hoz tartozó toll (Pen) olyan, hogy van rendes bekapcsoló gombja, mint a tollaknak szokott. Ha ezt megnyomja az ember, akkor kikapcsolt (képernyőjű) állapotból azonnal bekapcsol, és elindítja a Microsoft jegyzetelő alkalmazását a Onenote-ot, amibe azonnal írhatunk is. Még a jelszót sem kell begépelni. (Igaz a korábbi jegyzeteket így nem érjük el, csak egy új, üres jegyzetlapot. Pont mint a papír esetében...

Vállalati környezet

Mint mondtam a célom nem az volt, hogy vegyek egy újabb, szebb tabletet, hanem (ez mellett) le akartam cserélni a laptopomat is. Márpedig a laptopom leginkább a vállalati környezethez köt.

Ebből pedig az is következett, hogy a Surface Pro 3 bekerült egy napra a cégnél a HelpDeskhez, akik könyörtelenül újratelepítették (kérésemre) a már jól belakott gépet egy Windows Enterprise verzióval. Ennek legfőbb oka, hogy ne kelljen VPN-t használni a céges dolgok eléréséhez házon kívülről, hanem használhassam a Direct Access szolgáltatást (ami ugyanaz, mind a VPN, csak nem is tudsz róla, hogy van).

F I G Y E L E M ! Egyetlen dolog van, amit az Enterprise Windows “elront” a Surface Pro 3-on, az pedig az, hogy a tollal nem lehet bekapcsolni jegyzetelésre. Ráadásul ez nem javul ki magától akkor sem, ha az ember letelepít minden frissítést. De ez is megoldható, telepíteni kell ezt a frissítést (Quick-Note Taking Ecperience). Ezt meg nem fogod tudni, hogy honnan kell, ezért ide tettem neked a direkt linkjét. (Letölt, rákattint, és menni fog).

Más speciális dolog nagyon nincs a saját használatban, esetleg még az alábbiak:

 • A cégnél egérrel használom a Surface Pro 3-at egy Bluetooth-os egérrel. Ezzel, ha az asztalomra teszem le a Surfacet, azonnal látják is egymást. Asztalon kívül az érintőképernyő, vagy a billentyűzetben lévő, elég jól használható touchpad van a precíziós kattintásokhoz.
 • A céges loginem össze van rendelve a LiveID-mal, így a beállításaim a felhőbe szinkronizálódnak. Ezzel gépcsere után egy lényegében beállított gépem van.
 • Helyi tárolás helyett mindenhol Onedrive-ot használok. Ez ugye automatikusan ment is, meg cache-el is, ha kell. (Nekem már 50GB körüli ingyenes tárhelyem van a Onedrive-on, és szuper kényelmes, hogy mindent mindenhonnan elérek.)
 • Amikor én vettem, a docking station nem volt még rendelhető, ezért azt nem vettem. 200$-ért szerintem érdemes lehet.
 • Ugyanígy nem rendeltem monitor adaptert sem, pedig az hiányzik most. A Surface Pro 3-ból egy Mini DisplayPort kimeneten jön ki a videó jel, ezért célszerű beszerezni a megfelelő adaptert, ami ebből VGA, HDMI, vagy más monitor jelet csinál. Ez jól jön prezentációkhoz, projektorhoz is…

Életszerű-e a toll (Pen) használat?

A Surface Pro 3 kapott egy nagyon jól használható tollat. Sőt ehhez egy nagyon jól használható rögzítési módot. A korábbi Surface Pro tolla mágnesesen volt rögzíthető a töltő helyére, ami nem volt egy túl életszerű használat, és tuti toll elhagyással járt. Most, ez egy színben a billenytűzethez illő (esetemben Abesse piros) tolltartó gyűrűt jelent, amilyen a közönséges jegyzetfüzeteken is szokott lenni.

A toll műszakilag nagyon el van találva. Nyomás érzékeny, alig érzékelhető (nem érzékelhető) késleltetéssel húzza a vonalat. Számomra a kérdés az volt, hogy életszerű-e a használata?

Nálam egyelőre az alábbi alakult ki:

 • Gyors jegyzeteléshez használom.
 • Rajzolgatáshoz használom.
 • Nálam van, a praktikus rögzítési mód miatt.

A toll még egy jópofa dolgot tud: ha dupla-kattintva kapcsolom be, akkor lefényképezi a képernyőt (screenshot-ot készít).

Billentyűzet

Billentyűzet tapasztalatom eddig leginkább a Touch Cover-ral volt, mert a Surface RT-hez elsősorban (szinte kizárólag) ezt használtam. A Surface Pro 3-hoz most egy Type Covert vettem. A kettő közt az a különbség, hogy előző egy nyomás érzékelős, de érintő billentyűzet, utóbbi rendes “kopogós”.

És még egy dolog. Előbbi 101 gombos mínusz numerikus billentyűzet, utóbbi pedig 100 gombos, mínusz numerikus billentyűk. Ez számomra azzal a kellemetlen mellékhatással járt, hogy nem volt hosszú “í” és “Í” betű. Legalábbis addig, amíg rutinos amerikai billentyűzet használók meg nem súgták, hogy a jobb oldali Alt+J, Als+I előcsalja ezeket is. (A többi trükkért érdemes megnézni a virtuális billentyűk billentyűkiosztását…)

A billentyűzetet amúgy megszerettem, és nem hiányzik a hagyományos 101 gombosom, amit a Notebookomhoz is használtam. Két dolog, ami kifejezetten tetszik benne:

 • Háttérvilágítás, amivel sötétben is teljesen jól lehet gépelni, ha az ember nem vakon gépel (mint én sem).
 • Hogy a billentyű nem csak vizszintesen az asztallapon tud felfeküdni, hanem egy mágnessel egyetlen mozdulattal a kijelző aljára is felrögzíthető, így lesz benne egy kb. 1 cm-es emelkedés.

Virtuális billentyűzet

Tabletként használva virtuális billentyűzetet használhatunk, ahol 4 fajta virtuális billentyűzetből választhatunk. Ez is teljesen jól működik, itt egyetlen furcsaságot találtam.

A Chrome böngésző furcsán kezeli a virtuális billentyűzetet. Ha itt bele klikkelsz valamilyen beviteli mezőbe, akkor kisebbre veszi a böngésző méretét, helyet csinálva ezzel a virtuális billentyűzetnek. Ilyenkor méretezheted vissza az ablakot, ha végeztél. De hát tessék Internet Explorert használni, ugye…

Kickstand: a kitámasztók királya

Ha valami nagyon el van találva a Surface Pro 3-on, az a Kickstand, az kitámasztója. Azzal, hogy megoldották, hogy ne csak egyetlen helyzetben (vagy mint a Surface 2-nél kettőben) lehessen rögzíteni, hanem akármilyenben, egy igazi, minden testhelyzetben használható eszközt kaptunk.

Surface Pro 3 Kickstand

Ezt a bejegyzést is a kanapén ülve írom. Hol hanyatt dőlve, hol előre dőlve, hol törökülésben. A kitámasztót állítva, és kihasználva a billentyűzet tartását, minden testhelyzetben stabilan áll, és kényelmes vele dolgozni. Asztalnál ülve; ágyban hanyatt fekve és a hasunkon tartva; állva, prezentálva, egy jóval alacsonyabban lévő tárgyalóasztalon tartva, … Mindenhogy kényelmes.

A kickstand lehetővé tesz még egy olyan felhasználást is, ami a laptopok esetében kevésbé volt meg. Ha az enyhén kinyitott kickstandnél fogva veszem a kezembe a gépet úgy, hogy a billentyűzet az alkaromon fekszik, akkor nagy stabilitással lehet a géppel sétálni, és közben gépelni fél kézzel, ha ez kell. Nem mondom, hogy nélkülözhetetlen, de párszor már kellett.

Apró “nem értem”-ek (update#1)

Van néhány jelenség, aminek még nem ismerem az okát, de azért bosszant / aggaszt. Ezeket is összeszedem ide egy csokorba, hátha egyszer lesz rá válasz:

 • WiFi limited állapot. Az egyik jelenség, ami csak otthon jelentkezik, ahol a Nokia 925-öm jelenti a WiFi-s internet kapcsolatot az, hogy amikor relatíve messze megyek a telótol (gyerekek altatása közben pl.), akkor időnként átmegy a WiFi állapota “Limited”-be. (Azaz elvileg látja a WiFi-t, de az internetet nem.) A dolog azért bosszantó, mert ebből az állapotból nem mindig jön ki egy WiFi kikapcs-bekapcs hatására, néha legalább az egyik eszközt újra kell indítani. És azért nem értem, mert eközben más eszköz meg kilát ugyanezen a telón keresztül. (Ez lehet Nokia issue is.)
 • Recsegő hangszóró. Egyszer jött eddig elő, hogy egy TED videó lejátszása közben elkezdett a hangszóró recsegni. Ez tartott egy napig se, majd megint rendesen ment. Jelenlegi nem igazolt hibamodellem, hogy a folyamatos használat miatt túlmelegedett a kevés számú meleg nyári napon, és ez okozhatta a jelenséget. Vége a nyárnak, remélem ez nem jön elő többet.

Egyéb érdekességek

Azoknak, akiket a műszaki paraméterek tartanak lázban, még néhány érdekesség:

 • 12″-os képernyő, 2160 x 1440 képpontos felbontás. 3:2 képarány (Éles, szép képpel. ClearType Full HD Plus)
 • Billentyűzettel együtt sincs 1 cm vastag
 • 800 gramm az egész. Billentyűzettel együtt is 1 kg alatt.
 • 9 óra üzemidő böngészés mellett.
 • Kimenetek/bemenetek: Teljes méretű USB 3.0, Micro SD, Headset Jack, Mini DislapyPort
 • Első-hátsó 5 megapixeles kamera
 • Dolby hang
 • 256 GB HDD, i3/i5/i7 4. generációs Intel processzorok, 8GB memória

A végső válasz

Az elején az volt a nagy kérdés, hogy képes-e leváltani a Surface Pro 3 a laptopot a valóságban, vagy ehhez túl sok kompromisszumot kell hozni?

Az én válaszom:

IGEN

Szerintem ezt gyakorlatilag kompromisszumok nélkül meg lehet tenni egy olyan munkakörben, mint az enyém: cégvezető, tanácsadó, értékesítő, irodai munkát végző. A Surface Pro 3 egy felső kategóriás laptop és egy felső kategóriás tablet előnyeit ötvözi, a tapasztalataim alapján jelenős mobilitást és hatékonyságot ad!

Ha van saját tapasztalatod, írd meg kommentben!

Ha meg így használod, akkor mindenképpen írj! 😉

Comments

comments

Surface Pro 3: Az első hónap tapasztalatai” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.