Surface Pro 3: Mint fejlesztői gép

Tegnap írtam egy beszámolót a saját Surface Pro 3 használati tapasztalataimról. Ehhez érkezett a Facebook-on keresztül egy komplett beszámoló érkezett Érsek Attilától arról, hogy ő, mint fejlesztő hogy használja a Surface Pro 3-at. A beszámoló olyan alapos, hogy egy az egyben be is illesztem ide. Annyit módosítottam csak rajta, hogy beletettem az én eredetileg feltett kérdéseimet is a válaszok közé.

Mit használtál előtte? Mire használod / tervezted használni az SP3-at?

Én előtte egy acer s3 ultrabookot használtam itthoni munkára, kiegészítve egy surface 1 rt-vel. Talán érdekes adalék, hogy miért is volt szükségem két eszközre.

Az acer s3 szerintem a mai napig egy ideális kompakt fejlesztői gép, a visual studio döcögés mentesen megy rajta. Az RT megvásárlására egyrészt a kíváncsiság hajtott, és mintegy second screenként azon böngésztem és azon éltem a social life-ot 🙂 (fb, twitter, mail, skype). Viszont az RT sebességben sokszor a minimum elvártat se hozta, és az acer is kezdett kiöregedni.

Melyik verziót vetted?

Így született meg a döntés, hogy kell egy Surface Pro 3 8GB RAM-al és 250GB tárral. Az i5-ös modellt választottam, ár/érték arányban sokkal jobban megéri mint az i7. Szerintem az felül van árazva a várható előnyökhöz képest.

Mennyi ideje használod, milyen intenzitással?

Körülbelül másfél hónapja van nálam az eszköz, és mivel teljes értékű gép, így meg kell mondanom teljesen kiváltotta az előző eszközöket. A second screen persze hiányzik, talán majd egy dokkoló és normál 23” monitor beszerzése fog következni. A képernyő alig kisebb mint a régi s3asé, amiért viszont a sokkal nagyobb felbontás kárpótol. Így összességében pl a VSben nagyobb a látható terület. Én el tudnék rajta képzelni még egy usb csatlakozót, néha problémát okoz, hogy egyszerre csak egy eszköz csatlakoztatható.

Voltak-e issue-k az átköltözéssel? Volt-e olyan alkalmazás, ami desktopról Metrós felületre került át?

Mindkét régebbi eszközömön már Win8.1 volt, így az általam használt pár metrós alkalmazás szinte azonnal rendelkezésre állt, mint: skype, facebook, foursquare, twitter.

Ami egyelőre hiányzik az egy teljes értékű office. Ezután következett a VS, TotalCommander, NodeJS, chocolatey, stb.. minden ami a fejlesztéshez mindennap használt.

Meg kell mondanom meglepően problémamentesen felment minden, az első pár fontosabb solutiont végigzongorázva korrekt sebessséget nyújt az eszköz, bár méréseket (pl. build time) nem végeztem.

Jegyzetelsz-e tollal?

A tollal egyelőre ismerkedem, én személy szerint gyorsabban gépelek mint írok, így egyelőre sokat nem használtam.

Ami tetszik, hogy rajzoláshoz egész pontos, amint lesz alkalmam ki fogom próbálni egy brainstroming során modell rajzoláshoz. Apropó rajzolás.

Gyárilag elő volt tepítve a freshpaint, amit kipróbáltam, viszont tollal szinte használhatatlan volt. Pár perces bingelés, fórumolás után kipróbáltam a kalibrálást ami sokat segített, de valahogy még nem tökéletes.

Volt-e bármilyen issue, ami felmerült a vásárlás után?

Volt még egy issue, amit majd egy hónapig nem tudtam hova tenni. Minden felébresztés után a wifi bár azt jelezte csatlakozva van, nem kért ipcímet a dhcp szervertől, hanem egy érvénytelen sajátot adott az eszköznek. Csak az ujracsatlakozás segített. A háttér történethez hozzá tartozik még, hogy a VS+WP8 SDK engedélyezi a hyperv-t a gépen, így nem elérhető a sleep/connected standby opció, azaz a gép csak hibernálásba tud lemenni, így minden bekapcsolás egy 2-3 másodperces boot folyamat. Rájöttem, hogy a közeljövőben nem lesz szükségem a virtualizációra, de annál inkább szeretném a connected standby-t, így kikapcsoltam a hyperv-t. Nos azóta a wifi is működik. Egy újbóli be majd vissza ki kapcsolással is ellenőrizem, ez okozza a gondot, ez tippem szerint wifi driver gond lesz.

Ami egy kicsit meglepő egy végülis tabletnél, az az aktív ventillátoros hűtés. Barátnőm először meg is kérdezte, miért zúg a hangszóró 🙂 Egyébként szükséges a hűtés, hajlamos a melegedésre. Egy hete dél olaszországban jártam, ahol a külső 38 fokos hőség hatására is, de néha már kellemetlenül meleg volt egy pár perces hungry shark menet után. 🙂

Használod-e intenzíven az érintő képernyőt? Billentyűzés közben is?

Egy kicsit a type coverről is írnék. Először kicsit fura volt, talán pont egy leheletnyivel kisebb mint amit kényelmes a kézzel átfogni, de megszokható.

Ezt a levelet például ezen írom, és bár érezhetően jobban fárad a kezem, de az írási sebességem már elfogadható, elég keveset ütök mellé, és a kattogós gomboknak köszönhetően jó a feedback. Amit hiányolok egy billentyűzet háttérvilágítás, vagy legalább pár fontosabb billentyű világíthatna. (Szerkesztői megjegyzés: a Type Cover-nek van billetyű háttérvilágítása. Nálam legalábbis. Esetleg csak le van véve a fényerő. F2-n van a fényesítő gomb…)

A trackpadet sose szerettem annyira, így inkább a képernyőt taperolom, ami a desktop alkalmazások nagy részében is meglepően pontosan és jól használható.

De találtam már olyan weboldalt ami a touch-t dupla egér kattintásnak veszi, ilyen pl a netpincér, így ne lepődjetek meg ha emiatt két pepperónis szalámis pizza érkezik egy helyett. 🙂 Egyébként ölben tartva böngészésre a metros IE csak tapizva fényévekkel jobb élmény mint a támasszal egyensúlyozni, és a kurzort kergetni.

Összességében mi a véleményed a gépről?

Ha nem lenne ennyire lehetetlen a beszerzése, és nem a szokásos marzzsal lenne forintra váltva az ára, szerintem itthon is egy nagyon jól fogyó és keresett eszköz lehetne.

 

Huhh, na nagy hirtelen ennyi, bocs ha ebben a formában nincs annyira összeszedve, hogy egy az egyben lehessen publikálni, de ennyi időm futotta a dologra.

 

Attila, szerintem mindannyian köszönjük a beszámolót!

Comments

comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.